Ilona Braam
Ilona Braam Tech 3 sep 2018

Dit eetbare waterbolletje maakt korte metten met plastic flesjes

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat we met z’n allen een groot probleem hebben met plastic. Vooral plastic flesjes zouden voor behoorlijk wat vervuiling zorgen. Door zwervend plastic hebben we zelfs een groot eiland van afval midden in de oceaan, bestaande uit flesjes, doppen en ander zwerfafval dat maar niet vergaat. Dit eiland (plastic soep) bestaat natuurlijk niet alleen maar uit flesjes, maar het aanpakken van de dingen is een mooie stap in het verminderen van ons plastic afval. Daarom heeft Skipping Rocks Lab de Ooho! bedacht: een eetbaar bolletje met water dat biologisch afbreekbaar is.

Zeewier bolletjes in plaats van plastic flesjes

De bedoeling van de waterbolletjes is om een handig alternatief te bieden voor flesjes water, terwijl de negatieve impact op het milieu wordt verminderd. Daarom is het omhulsel van de bolletjes gemaakt van planten en zeewier en wordt deze vanzelf weer afgebroken binnen vier tot zes weken, net zoals een stuk fruit. De bolletjes zijn daarbij ook nog eens eetbaar maar zouden geen smaakje geven aan je water. Mocht je dat wel willen, is ook dat mogelijk en ze kunnen zelfs een kleurtje krijgen.

Ooho! waterbolletje alternatief plastic flesjes

Goedkoper en minder CO2

Niet alleen zijn de Ooho! bollen beter voor het milieu, maar het gebruikte materiaal zou ook nog eens goedkoper zijn dan plastic. Dat zou bedrijven in ieder geval kunnen stimuleren om over te stappen van hun gebruikelijke flesjes. Wat wel zo is, is dat de bolletjes maar een paar dagen goed blijven nadat je ze hebt gekocht, terwijl je je flesje water toch wel wat langer kunt bewaren. Aan de andere kant wordt er met de bolletjes wel vijf keer minder CO2 uitgestoten en kosten ze negen keer minder energie vergeleken met een standaard plastic flesje.

Skipping Rocks Lab Ooho! waterbolletje

Voorlopig voor festivals

Op het moment kun je de waterbollen helaas nog niet in de winkel kopen. Ze worden gebruikt op evenementen, zoals festivals en conferenties in de VS en Engeland. Zo zijn ze al ingezet in London, San Francisco en Boston. Het doel van Skipping Rocks Lab is om met afval-vrije alternatieven te komen op plastic flessen, cups en borden. De bedoeling is dat ze voorkomen dat er elk jaar een miljard plastic flesjes in de oceaan terecht komen en dat 300 miljoen kg aan CO2 nooit wordt uitgestoten.

Totdat we zelf in de bolletjes kunnen happen, zijn er natuurlijk andere dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de oceaan terecht komt. Zo zou je je flesjes kunnen recyclen of een herbruikbaar flesje kunnen kopen. De startup Parley for The Oceans probeert weer op zijn eigen manier een steentje bij te dragen, door flesjes te maken van plastic dat uit de oceaan is gehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Skipping Rocks Lab

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit eetbare waterbolletje maakt korte metten met plastic flesjes
Sluiten