Altijd blijven geloven: waarom Polaroids nooit zijn verdwenen

Als een product goed is moet je altijd blijven geloven en doorzetten. Polaroid maakte in februari 2008 bekend dat ze stopten met het maken van instant film. Maar The Impossible Project zorgde ervoor dat Polaroid nooit van de aardbodem verdween.

Tranen rolden over onze wangen toen we het nieuws in 2008 hoorden. Natuurlijk maakten we al foto’s met onze digitale camera, maar op speciale momenten pakten we de Polaroidcamera erbij. Of we lieten ons in de kroeg verleiden door iemand die als Polaroidfotograaf door het leven ging en betaalden vijf piek voor een instant beeld. Die foto belandde de volgende dag uiteraard direct op the wall of fame. Anyway, Polaroid is dankzij een aantal enthousiastelingen en ondernemers nooit verloren gegaan. The Impossible Project kocht machines van Polaroid op en ging aan de slag. Met de ontwikkeling van nieuwe camera’s, maar vooral met de ontwikkeling van instant film.

Het heeft wel even geduurd voordat de kwaliteit waardig genoeg is. Ik kan mij bijvoorbeeld nog herinneringen dat de eerste films van The Impossible Project, gemaakt met mijn Polaroid 600 van rare vlekken werden voorzien. Het had wel een leuk effect, maar was écht niet de bedoeling. Instant film is een ingewikkeld chemisch proces, omdat in elke foto zo’n tweeduizend chemische reacties plaatsvinden. Nu The Impossible Project het jaren later voor elkaar heeft gekregen om de kwaliteit te waarborgen is het tijd voor een verhaal. Een documentaire over de wederopkomst van Polaroid, uiteraard geschoten in 35mm. De trailer check je hierboven en hier kun je het project steunen.

Fan van Polaroid? Je kunt ook je smartphone tot Polaroidcamera omtoveren. Check het in onze één-miuut-durende review:

Meer reviews van ons zien? Abonneer je dan hieronder op ons YouTube-kanaal:

Ook Kodak had zo’n moment

Kodak had ook zo’n moment. Ontdek hier het heftige verhaal over hoe fotografiegigant Kodak kapot ging, en een hele stad meesleurde.

Reageer op artikel:
Altijd blijven geloven: waarom Polaroids nooit zijn verdwenen
Sluiten