Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 2 jul 2017

Een smart home voor Alzheimer patiënten: de andere kant van technologie

De ziekte van Alzheimer tast de hersenen dusdanig aan dat mensen eenvoudige taken zoals koken en boodschappen doen niet meer aankunnen. Vaak raken Alzheimer patiënten de weg kwijt en raken ze gedesoriënteerd. Om het leven van deze patiënten wat makkelijker en aangenamer te maken werd het Design for the Mind project in het leven geroepen. Hierbij kregen studenten van het Pratt instituut de opdracht om huishoudelijke voorwerpen te ontwerpen om Alzheimer patiënten van dag tot dag te helpen.

Voorwerpen creëren relaties en gedachten

Het Pratt instituut brengt naar voren dat objecten en meubels niet alleen een esthetische waarde hebben. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van relaties, gedachten en ideeën. De opdracht was bedoeld om studenten te inspireren de relatie tussen mensen en meubels opnieuw onder de loep te nemen.

Pratt Institute klitteband muur

Klok met dagdelen, pillendoos kledingkast en klitteband behang

De verschillende objecten, welke uit het project voortkwamen, werden allemaal ontworpen om te helpen met een specifieke taak. Zo was één van de creaties een klok met daarop het symbool van een zon en maan. Overdag licht het zonnesymbool op, zodat het duidelijk is dat het dag is. ‘s Avonds is de maan aan de beurt en raken patiënten minder gedesoriënteerd over welk dagdeel het is.

Pratt Institute dag en nacht klok

Daarnaast kwam uit het project ook een kleding organizer in de vorm van een pillendoos. Dit is een bekende vorm voor de patiënten  en helpt ze om verschillende kledingstukken te kunnen vinden. Weer een andere oplossing was behang gemaakt van klitteband. Dit was bedoeld om verschillende objecten op te kunnen vastplakken, zodat ze makkelijk weer gepakt kunnen worden.

Pratt Institute kleding organizer in de vorm van pillendoos voor mensen met Alzheimer

Alzheimer project krijgt Editor’s Award

Het Design of the Mind project werd opgezet als samenwerking tussen het Pratt instituut, het Cooper Hewitt museum en de non profit CaringKind. De verschillende ontwerpen werden gepresenteerd tijdens de ICFF trade show. Hier was de jury dusdanig onder de indruk dat het project de Editor’s Award in ontvangst mocht nemen.

Op het moment wordt er veel onderzoek gedaan naar het detecteren van Alzheimer in een vroeg stadium. Hierbij worden verschillende testen gedaan met de hersenen. Hoewel je zelf deze hersentesten niet kunt doen, is het wel mogelijk je lichaam te monitoren voor andere kwalen. Deze slimme contactlenzen houden bijvoorbeeld je suikerspiegel en organen in de gaten.

Reageer op artikel:
Een smart home voor Alzheimer patiënten: de andere kant van technologie
Sluiten