Zo klinkt Amazon’s vernieuwde Alexa als ze enthousiast en teleurgesteld is

De kunstmatige intelligentie (ook wel AI) in spraakassistenten wordt steeds slimmer. Zo ook Amazon’s Alexa. Deze week kondigden de developers een nieuwe feature aan die de spraakassistent nóg wat menselijker maakt.

Het traditionele beeld van robots is statisch en emotieloos. Niet Alexa. Zij kan nu namelijk, dankzij een update van Amazon, verschillende emoties uitdrukken. Het Amerikaanse techbedrijf heeft haar geleerd om met meer enthousiasme en teleurstelling in haar stem te praten.

Alexa wordt er een beetje emotioneel van

Dankzij innovaties in AI worden robots steeds slimmer. Zo slim dat ze haast menselijk lijken. Dat is precies waar Amazon naartoe wil met de spraakassistent Alexa. Het techbedrijf heeft de spraakassistent geleerd met meer emotie in haar stem te spreken. Ze klinkt nu in sommige situaties enthousiaster, en kan ook meer teleurstelling uitdrukken.

De spraakassistent van Amazon kan deze twee emoties straks in verschillende mate van intensiteit uitdrukken. Ze is dus niet altijd overenthousiast, of diep teleurgesteld. Het techbedrijf stelt dat uit feedback van hun gebruikers blijkt dat hun tevredenheid over de spraakassistent met 30 procent steeg toen die een emotie kon uitdrukken.

Benieuwd hoe Alexa klinkt als ze heel enthousiast is? Check het hier onder.

En zo klinkt de spraakassistent van het Amerikaanse techbedrijf als ze diep teleurgesteld is.

Amazon verfijnt stem spraakassitent verder

Naast de emoties heeft Amazon ook gewerkt aan de spreekstijl van de spraakassistent. De twee nieuwe stijlen hebben de naam ‘News’ en ‘Music’ gekregen. De eerste stijl is, je raad het al, gebaseerd op de stem en innotatie van een nieuwslezer. In de tweede stijl heeft de stem het ritme van een radio-dj.

Amazon Alexa
(Bron: ANP / Robert Lever / AFP)

Spraakassistenten als Alexa, maar ook Siri en Google Assistant begonnen als statische robotische spraakhulpjes. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in. De nieuwe emoties voor Alexa zijn echter nog niet beschikbaar in Europa. Hier zal ze dus nog even wat robotischer blijven.

Reageer op artikel:
Zo klinkt Amazon’s vernieuwde Alexa als ze enthousiast en teleurgesteld is
Sluiten