Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 21 jul 2019

Amazon wil ondertiteling toevoegen aan audioboeken (en uitgevers zijn niet blij)

Bij Amazon kun je terecht voor behoorlijk wat verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld Echo speakers, muziek en series om te streamen. Ook voor audioboeken kun je bij Amazon terecht en met hun Audible app kun je meteen ook je boeken handig op één plek bewaren en beluisteren. Binnenkort krijgt de app een nieuwe feature waar luisteraars waarschijnlijk best blij mee zullen zijn. Voor uitgevers is de feature echter een doorn in het oog en ze zijn er dan ook zeker niet blij mee.

Amazon’s Audible Captions

De nieuwe feature gaat onder de naam Audible Captions en zorgt ervoor dat je tijdens het beluisteren van je audioboek ook meteen de tekst te zien krijgt. Zo kun je meelezen met de verteller en via de app meteen ook woorden opzoeken, die je misschien niet kent. Captions zou volgens Amazon zelf bedoeld zijn als een educatieve feature, maar uitgevers zien het eerder als een inbreuk op de rechten van de auteurs.

Amazon Audible

Mogelijke gevolgen e-books

Verschillende uitgevers hebben dan ook al laten weten dat ze niet willen dat hun boeken toegevoegd worden aan het Captions assortiment. Ze eisen zelfs dat hun boeken vrij blijven van “ondertiteling”. Afhankelijk van het contract dat ze met Audible hebben, is dat ook terecht. Hoogstwaarschijnlijk heeft Audible alleen de audio rechten van de betreffende boeken. Daarnaast maken de uitgevers zich waarschijnlijk ook zorgen over hun e-book verkopen. Mogelijk zullen Audible luisteraars minder snel geneigd zijn om een e-book te gaan kopen, als ze de tekst toch al te zien krijgen met hun Audible abonnement.

Lancering in september

Maar aan de andere kant is het lezen van een e-book toch ook weer anders dan meelezen met een verteller. Zo kunnen Audible gebruikers niet op hun eigen tempo lezen en kunnen ze ook niet lekker bladeren door de boeken. De bedoeling is dat Amazon’s nieuwe Audible feature begin september wordt gelanceerd. Welke boeken precies zullen werken met de feature is nog onduidelijk. Amazon geeft aan dat het om boeken gaat die “getranscribeerd kunnen worden met een voldoende hoge mate van betrouwbaarheid”.

Verder is Amazon ook nog bezig met verschillende nieuwe hardware projecten. Zo zouden ze werken aan een premium versie van de Echo speaker en een spraakgestuurde huisrobot.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
Amazon wil ondertiteling toevoegen aan audioboeken (en uitgevers zijn niet blij)
Sluiten