Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 28 juli 2020

Amazon gaat nu ook de strijd aan met grote supermarkten

Wie denkt dat Amazon zich alleen richt op webshops, heeft het mis. Het bedrijf wil nu ook de supermarkten het moeilijk maken.

In Nederland hebben we bedrijven als Albert Heijn, Jumbo en Picnic die boodschappen thuisbezorgen. Hierdoor hoef je nooit meer in de rij te staan bij de supermarkt met vervelende klanten erbij. In Groot-Brittannië hebben supermarkten dezelfde service. Daar komt nu een opvallende nieuwkomer bij: het grote Amazon.

Amazon Fresh versus de supermarkten

Amazon heeft in zijn portfolio ook Amazon Fresh. Het bezorgt boodschappen in de Verenigde Staten. Nu heeft het een nieuwe markt gevonden om de dienst verder uit te rollen: Groot-Brittannië. Als klanten over de 40 pond aan boodschappen bestellen wordt het dezelfde dag nog thuisgebracht. Het is mogelijk om orders te plaatsen boven 15 pond. Voor mensen die Amazon Prime hebben rekent het bedrijf geen bezorgkosten.

Net zoals in Nederland zijn de online verkopen flink toegenomen in Groot-Brittannië. Daar hebben grote supermarkten al flink op ingespeeld. Ketens als Tesco en Sainsbury’s in het land hebben flink meer bezorgingen meer dan eerst. Sainssbury’s heeft zelfs een bezorgservice met een wachttijd dan minder dan een uur.

De Nederlandse markt

Amazon is sinds kort actief in Nederland, maar doet dit vooral nog vanuit Duitsland, waar het distributiecentrum is gevestigd. Ook biedt het Amazon Prime Video aan waarmee je gratis films en series kunt kijken. Met een prijs van 2,99 euro per maand is het filnk goedkoper dan in andere landen, wat betekent dat de internetreus de aanval inzet op andere grote bedrijven die in Nederland actief zijn zoals Netflix en Disney+. Bovendien is Prime Video ook ideaal om de webwinkel in het daglicht te zetten en te concurreren met Bol.com en Coolblue.

Aangezien Amazon nog niet zo lang bezig is in Nederland, lijkt Amazon Fresh dus hier voorlopig niet te komen. Als het echter wel gaat lopen in Groot-Brittannië zal het niet verrassend zijn als het de dienst verder in Europa wil uitbreiden. Dan komt waarschijnlijk Nederland vanzelf een keer aan de beurt.

CNN

Reageer op artikel:
Amazon gaat nu ook de strijd aan met grote supermarkten
Sluiten