Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 22 jan 2018

Amazon Go: Amazon’s nieuwe high-tech supermarkt heeft geen kassa’s

Nooit meer in de rij staan bij de kassa. Dat klinkt geweldig, en is nu mogelijk bij de eerste Amazon Go in Seattle: Amazon’s winkel waarbij je niet hoeft af te rekenen (maar wel moet betalen ;-)).

Amazon Go: slimste supermarkt van de VS

Iets meer dan een jaar geleden presenteerde Amazon het concept voor een supermarkt die aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. Deze supermarkt werd een jaar lang getest door het bedrijf, maar is nu klaar om open te gaan voor alle klanten.

Amazon Go

Een combinatie van camera’s met gezichtsherkenning, machine learning algoritmen en sensoren registeren van de klanten kopen. Deze aankoop wordt vervolgens op hun Amazon-account gezet. Als de klant een product pakt, en het weer terug zet, dan wordt dit product niet geregistreerd.

Voordat klanten de winkel in kunnen moeten ze door speciale poortjes naar binnen. Bij die poortjes moeten ze hun Amazon Go-app scannen waaraan een credit card is gekoppeld.

Werkt er dan niemand?

Wij kennen natuurlijk wel de Albert Heijn To Go winkels waarbij er soms geen medewerkers aan de kassa zitten om je producten te scannen. In die winkels moet je echter wel je eigen producten scannen voordat je weer naar buiten gaat. In de Amazon Go hoeven je aankopen helemaal niet gescand te worden.

Dat betekent niet dat er geen medewerkers in de winkel aanwezig zijn. Er zijn wel medewerkers die de schappen aanvullen, klanten helpen en verse maaltijden. Ook staan er werknemers bij de drankafdeling, om de ID-kaarten te controleren van klanten.

Amazon go

Amazon is hun fysieke winkels in de VS flink aan het uitbreiden. Afgelopen jaar kocht het de organische supermarktketen Whole Foods en zijn 470 winkels. Naast supermarkten heeft het bedrijf in de VS ook meer dan een dozijn boekenwinkels, die ook elektronica, speelgoed en kleine cadeau’s verkopen.

Het bedrijf heeft laten weten dat het nog geen plannen heeft om meer Amazon Go-winkels te openen. Als er wel meer winkels gaan komen, dan zullen die waarschijnlijk in de VS openen en niet in Europa. Toch boort Amazon ook hier langzaam de markt aan. Zo kunnen we sinds december met Amazon Prime pakketjes bestellen in Nederland. Hier lees je hoe dat werkt.

Reageer op artikel:
Amazon Go: Amazon’s nieuwe high-tech supermarkt heeft geen kassa’s
Sluiten