Amazon krijgt kritiek om gezichtsherkenning voor slimme deurbel Ring

Ring, een dochterbedrijf van Amazon dat slimme deurbellen maakt, is al meerdere keren in opspraak gekomen. Het wil namelijk gezichtsherkenning toevoegen aan zijn deurbellen. En daar is de Amerikaanse politiek niet blij mee.

Uit een brief aan de Amerikaanse Senator Ed Markey blijkt dat het gezichtsherkenning voor de deurbel inderdaad overweegt als feature. Dit ondanks de kritiek die Amazon en Ring eerder kregen op deze feature.

Amerikaanse politiek en burger niet blij met gezichtsherkenning Ring

Volgens Markey doet Amazon er niet genoeg aan om de privacy van burgers te beschermen. Het techbedrijf raakte na het publiceren van een patent op de functie in 2018 al in opspraak over de functie voor gezichtsherkenning.

Ring Amazon
(Bron: ANP / EPA / Andrew Gombert)

De technologie zou in de deurbel worden verwerkt om verdacht gedrag of verdachte personen te herkennen en om de politie automatisch in te lichten. De feature kwam vooral in opspraak door deze ‘samenwerking’ met de politie. Ring is niet de eerste deurbel die gezichtsherkenning zou krijgen. Zo hebben Google’s Nest en de slimme deurbel van Honeywell deze functie al.

Veel vragen onbeantwoord over opnamen Amazon’s slimme deurbel

Op dit moment heeft de slimme deurbel Ring dus nog geen gezichtsherkenning. Dat betekent echter niet dat de functie niet op een later moment wordt toegevoegd aan de deurbel. Volgens Amazon’s vice president over publiek beleid, Brian Huseman, wordt de functie alleen toegevoegd als er vraag naar is. En als de camera inderdaad gezichtsherkenning krijgt, dan gebeurt dat aldus Huseman met aandacht voor de privacy en veiligheid van gebruikers.

Ring Amazon
(Bron: ANP / EPA / Andrew Gombert) (Afbeelding: ANP / EPA / Andrew Gombert)

Er blijven echter nog wel veel vragen onbeantwoord over wat er gebeurt met de beelden die de slimme deurbellen vastleggen. Loop je langs een huis die een dergelijke deurbel heeft, dan hoef je volgens Amazon niet bang te zijn dat de beelden waar jij op staat voor altijd bewaard blijven. Of dat die beelden met derden worden gedeeld. Al dit soort details staan ook vastgelegd in de ‘kleine lettertjes’.

Het touwtrekken om of Ring wel of geen gezichtsherkenning krijgt gaat zo te zien nog even door.

Reageer op artikel:
Amazon krijgt kritiek om gezichtsherkenning voor slimme deurbel Ring
Sluiten