Ilona Braam
Ilona Braam Tech 15 dec 2018

Amazon wil verdachte mensen in de gaten houden met je deurbel

Uit films en series kennen we allerlei enge beveiligingssystemenen, die ervoor zorgen dat de wereld is geworden tot een dystopische samenleving, waarin iedereen maar in de gaten wordt gehouden. Het lijkt allemaal op een “ver van mijn bed show”, maar volgens Jacob Snow van de American Civil Liberties Union (ACLU) is Amazon bezig met zo’n creepy beveiligingssysteem. 

Verkeerde gezichtsherkenning

Eerder dit jaar werd Amazon al in verband gebracht met enge beveiliging met hun Rekognition gezichtsherkenningssysteem. Deze hadden ze verkocht aan wethandhavingsdiensten, maar het systeem bleek helemaal niet zo geweldig te werken. Het zou discriminerend zijn tegen etnische minderheden en ACLU liet zien hoe het congresleden verkeerd identificeerde als arrestanten.

Lijst met verdachte mensen

Nu lijkt het Amerikaanse bedrijf echter met iets engers bezig te zijn als we Snow mogen geloven. In het patent wordt een systeem beschreven dat een combinatie gebruikt van deurbelcamera’s en gezichtsherkenning om beelden van bezoekers te vergelijken met een database van verdachte mensen. Wanneer de beelden overeen zouden komen met iemand verdachts, zou er ook meteen extra informatie over de betreffende persoon verkregen kunnen worden. Daarbij zouden huiseigenaren zelf ook mensen kunnen toevoegen aan de lijst met verdachte mensen.

Dat klinkt natuurlijk best eng en ook als een systeem dat misbruikt zou kunnen worden om bijvoorbeeld mensen die je niet mag te bestempelen als verdacht. Snow vertelt aan de media dat het systeem een beeld schets van een dystopische en  nachtmerrieachtige toekomst en dat de applicatie van het systeem hem koude rillingen bezorgt.

Basis al in plaats

Nog enger is misschien dat Amazon via dochterbedrijf Ring al zo’n beetje de basis heeft voor het systeem. Ring CEO Jamie Siminoff liet in een gesprek met CNET weten dat Ring gebruikers nu al informatie met elkaar delen over misdrijven en criminelen in de buurt. Dat gebeurt via de app Neighbors, die Ring eerder dit jaar heeft gelanceerd. Gebruikers kunnen in de app details vinden over misdrijven en gerelateerde gebeurtenissen in de buurt en hier comments over kwijt.

Natuurlijk betekent een patent niet meteen dat iets ook daadwerkelijk verschijnt in de echte wereld, maar we zien wel steeds meer enge dingen geïmplementeerd worden. Zo is China bezig met een creepy puntensysteem en zijn ze in Engeland zelfs bezig met de beginselen van een Minority Report-achtig systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Amazon wil verdachte mensen in de gaten houden met je deurbel
Sluiten