Amazon’s nieuwe functie voor slimme deurbel Ring laat privacy links liggen

In de laatste jaren heeft de technologie waar we dagelijks mee te maken krijgen zich in een noodvaart ontwikkeld. Vooral apparaten om ons huis slimmer mee te maken zijn in populariteit toegenomen. Neem bijvoorbeeld de slimme deurbel: een gadget waar een gemiddeld smart home niet meer zonder kan. Amazon heeft een eigen variant op deze gadget, genaamd de Amazon Ring. Volgens de laatste berichten werkte het techbedrijf aan hele spannende functie waarmee de deurbel heel handig zou worden in noodsituaties. De keerzijde van de functie (en geen klein detail om te vergeten): jouw privacy.

Slimme deurbel als beveiligingscamera, en meer

Een slimme deurbel is in principe hetzelfde als een normale deurbel. Je belt aan en de persoon binnen in het huis doet open. Daar is niks bijzonders aan. Alleen heeft deze deurbel een aantal bijkomende functies en voordelen. Zo heeft een slimme deurbel bijvoorbeeld de mogelijkheid voor live video. Daardoor kun je met de persoon die voor je deur staat communiceren terwijl je zelf niet thuis bent, maar kan de bel ook dienen als beveiliging voor je huis. Amazon is met deze live camera aan de slag gegaan om de functionaliteit als beveiligingscamera nog wat uit te breiden, zo blijkt uit emails die in handen van CNET zijn gekomen.

Amazon Ring
De slimme deurbel van Ring (Bron: ANP. Photo by Andrew Gombert)

Amazon en Ring helpen de politie een handje

Ring, het dochterbedrijf van Amazon, werkte aan een tool die automatisch de camera zou activeren wanneer een oproep aan 911 (de noodcentrale in de VS) werd gepleegd. Wanneer iemand in huis het noodnummer zou bellen dan zouden de camera’s op de slimme deurbel automatisch worden geactiveerd en beginnen met het opnemen van een video. Deze beelden zouden dan later kunnen worden gebruikt door de politie bij het uitvoeren van hun onderzoek. De 911-functie wordt op dit moment niet verder ontwikkeld, maar de mogelijkheid bestaat wel dat hij in een later stadium aan de slimme deurbel wordt toegevoegd.

Amazon Ring
(Bron: ANP. Photo by Johannes EISELE / AFP) (Afbeelding: ANP)

Hoe zit dat met onze privacy?

Eén van de vragen die deze functie oproept heeft te maken met privacy. Want wanneer de camera’s automatisch zouden starten met het opnemen van beelden, brengt dit de privacy van voorbijgangers misschien in het geding. Het opnemen van beelden van willekeurige burgers is namelijk niet toegestaan. Volgens CNET zijn er toenemende zorgen over Ring en de samenwerkingen die ze op dit moment al hebben met lokale politie in de VS.

Wil jij ook wel zo’n slimme deurbel hebben als toevoeging aan je smart home? Dat hoeft geen rib uit je lijf te kosten, dankzij deze deal op AliExpress.

Reageer op artikel:
Amazon’s nieuwe functie voor slimme deurbel Ring laat privacy links liggen
Sluiten