Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 2 dec 2013

Amazon wil drones inzetten? Het Chinese SF Express is ze voor!

In de Verenigde Staten is het vandaag groot nieuws! Amazon maakt in het programma 60 minutes bekend dat het drones wil gaan inzetten om kleine pakketten te verzenden. Hierdoor is het mogelijk om al binnen dertig minuten je bestelling binnen te hebben. De FAA moet dan wel eerst in 2015 hun regelement rondom drones aanpassen en dan kunnen we volgens Jeff Bezos, Amazon’s CEO, in 2018 de dronebezorgers verwachten. Ondanks dat de meeste media positief zijn schrijft James Ball in The Guardian terecht dat het eerder klinkt als toekomstmuziek dan dat het haalbaar is.

Hoe wordt bijvoorbeeld de overdracht geregeld en wat als iemand de drone uit de tuin of langs de kant van de weg steelt? Als iemand op twee hoog woont is het namelijk lastig om naar binnen te vliegen. Of wat gebeurt er als iemand de drone naar beneden schiet? Logische vragen, vinden wij. Daarnaast is het vandaag Cyber Monday en dat betekent voor Amazon maar één ding: money, veel money! Het is dan ook een logisch tijdstip om Amazon Prime Air de wereld in te schieten. Goed zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar er is ander nieuws. Amazon doet namelijk alsof het speciaal is om dronebezorgers in te zetten. De kans is alleen groot dat China’s grootste bezorgservice SF Express met goedkeuring van de Chinese overheid binnenkort al drones gaat inzetten om pakketjes te bezorgen.

 
De drone die SF Express aan het testen is kan een hoogte van maximaal honderd meter bereiken en bezorgt een pakket binnen een straal van twee meter van het beoogde doel. De drone kan een pakket dragen van ongeveer drie kilogram. In het Zuiden van China, in de plaats Dongguang is er al een drone met het logo van SF Express gesignaleerd. In juli jl. werd er in Shanghai ook al een drone de lucht ingestuurd door een bakkerij met de boodschap “Pie in the sky.” Hiervoor was alleen geen goedkeuring gevraagd aan de Chinese overheid.

De politie van Dongguang is dan ook duidelijk dat er alleen dronebezorgers mogen vliegen als er toestemming voor is gegeven. Dat drones al in China worden ingezet heeft ook te maken met de groei van e-commerce. De infrastructuur is hier in veel delen van het land nog niet op ingesteld.

Als drones in de toekomst geen succes worden als pakketjesbezorgers dan moeten diensten het op een andere manier doen. De Britse boekverkoper Waterstones maakt namelijk met onderstaande video duidelijk dat voor hun nieuwe dienst Ornithological Waterstones Landing Service (OWLS) uilen de beste oplossing zijn. De getrainde uilen bezorgen namelijk ook binnen dertig minuten de pakketjes.

Oh ja en zo ziet het eruit als ze in de VS een dronebezorging missen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Amazon wil drones inzetten? Het Chinese SF Express is ze voor!
Sluiten