Mark Hofman
Mark Hofman Tech 27 mei 2019

AMD luidt lastige periode Intel en Nvidia in met nieuwe producten

AMD CEO Lisa Su heeft vandaag een keynote gegeven tijdens Computex. Tijdens deze keynote onthulde de dame de meest recente ontwikkelingen over de chips en grafische processoren van het bedrijf, die zonder enige twijfel de druk op de concurrentie op gaan voeren. Intel en Nvidia kunnen, zowel op het gebied van prijs als prestatie, tegendruk verwachten. 

AMD introduceert harde concurrentie voor o.a. Intel

Tijdens de eerste keynote van Computex, een dag voordat het evenement officieel begint, heeft AMD CEO Lisa Su de nieuwste ontwikkelingen rondom grafische kaarten en chips onthult. Hiermee kondigt het bedrijf niet alleen de toekomst van hun producten-lijn aan, maar luidt het ook een lastige periode in voor concurrenten Intel en Nvidia. Althans, dat is de eerste indruk die we krijgen na het zien van de aankondiging.

Zowel op het gebied van prijs als op het gebied van prestatie zullen de nieuwe producten van AMD het de concurrentie moeilijk maken. Zeker met de relatief goedkope 12-core, 24-thread Ryzen 9 3900x Chip. Maar om je een goed beeld te geven van de concurrentie, lichten we de onthullingen even voor je uit.

AMD’s gloednieuwe Chips

Tijdens de keynote heeft CEO Lisa Su een aantal nieuwe, derde generatie, CPU’s aangekondigd. Uiteraard was het de 12-core 24-thread Ryzen 9 3900x chip die de show wist te stelen. Het vlaggenschip van deze Ryzen-familie is niet alleen de volgende stap voor AMD, maar dient ook als keiharde concurrentie voor Intel’s Core i9 9920X chipset in. Dit heeft niet alleen te maken met de 4,6 Ghz boost speed, de 70MB aan cache en het gebruik van 105W aan thermal design power, maar ook met de prijs. Waar Intel’s Core i9 chipset voor $1189 over de toonbank moet vliegen, is het de bedoeling dat de AMD Ryzen voor de prijs van $499 verkocht wordt.

En dat terwijl hij ook qua performance (op papier) wel degelijk beter presteert. Tijdens de onthulling toonde AMD een Blender demo waarin de i9-9920x van Intel werd vergeleken met de derde generatie Ryzen chip. Het resultaat: de 3900X (Ryzen) wist het werk zo’n 18% sneller af te ronden dan zijn concurrent.

Naast de 3900x heeft AMD ook de nieuwe 6-core/12-thread versie van de 3600 (vanaf $199), de 8-core/16-thread van de 3700 (vanaf $329) en de 8-core/16-thread van de 3800 (vanaf $399) geïntroduceerd.

AMD gevaar voor Nvidia?

Naast de chips heeft AMD ook aangekondigd dat de Radeon RX 5000 series de eerste grafische processor units van Navi worden. Hierbij liet het bedrijf overigens de prijs en details nog achterwegen. Tijdens de E3, dat volgende maand in Los Angeles plaatsvindt, zal er meer verteld worden over onder andere de prestaties en features van de processor. Daarbij wordt ook de prijs bekend gemaakt en die zal bepalend kunnen zijn voor de markt. Het prijskaartje van deze grafische processor zal bepalen wat Nvidia met de huidige prijzen moeten doen. Zo zou het zomaar eens kunnen zijn dat de producent de prijs moet laten zakken, om nog mee te kunnen doen.

Ook Data Processors van de producent

Naast het bovenstaande werd er ook eindelijk iets meer informatie gegeven over de lancering van de EPYC Rome data center processoren. Deze werden begin het jaar door AMD getoond tijdens CES 2019 en zullen volgens het bedrijf in het volgende kwartaal gelanceerd worden. Een kwartaal eerder dan voorheen gedacht werd. Hiermee kan AMD ook op dit gebied concurrentie vormen voor Intel, die rond deze tijd de Cascade Lake uitbrengt.

En ook hier zal AMD, volgens zichzelf, de strijd weer winnen. In een benchmark-test kwam naar voren dat de EPYC Rome twee keer zo snel presteerde dan de Cascade Lake.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AMD

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
AMD luidt lastige periode Intel en Nvidia in met nieuwe producten
Sluiten