Ameland gaat Nederland leiden naar 100% schone energie

Ameland zit midden in een natuurgebied en de burgemeester van de gemeente, Albert de Hoop, wil dat het liefst zo houden. Daarom zijn er plannen om het eiland helemaal zelfstandig te maken wat betreft de energievoorzieningen door middel van duurzame energie. De bedoeling is dat Ameland het grote voorbeeld wordt voor de rest van Nederland en voorop gaat lopen in de transitie naar milieuvriendelijke energiebronnen. 

Eerste grote zonnepark op Ameland

Wat het voorop lopen betreft is het eiland al goed op weg. Het was de eerste Nederlandse gemeente waar een groot zonnepark werd aangelegd. Verder worden op Ameland op grote schaal zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers gebruikt door zowel bedrijven als burgers. Er rijden al zelfs elektrische bussen rond. Dit is echter allemaal nog niet genoeg en de burgemeester wil ook zelfstandigheid met betrekking tot de warmtevoorziening. Hierbij kan gedacht worden aan zonnestroom opwekking, warmtepompsystemen en de opslag van elektriciteit in waterstof.

Ameland zonnepark

Ameland ook oorzaak van vervuiling

Hoewel Ameland goed bezig is, is het aan de andere kant ook een bron van behoorlijk wat vervuiling. Om van en naar het eiland te reizen wordt een grote veerboot gebruikt, welke op diesel draait. Deze brengt toeristen naar het eiland, welke weer rondrijden in hun benzineauto’s. Dit is burgemeester de Hoop niet ontgaan en er zijn al plannen om de toeristen te stimuleren om het openbaar vervoer te gebruiken, wat natuurlijk wel gebruik maakt van elektrische energie.

Ameland veerboot

Binnen dertig jaar is heel Nederland duurzaam

Het uiteindelijke doel is dat heel Nederland binnen dertig jaar is overgestapt op schone energie. Het huidige elektriciteitsnetwerk is hier echter nog niet klaar voor en zou overbelast raken. Daarom wordt naar een manier gezocht om deze transitie zo efficiënt en zuinig mogelijk te kunnen begeleiden. Netwerkbeheerder Liander is daarmee bezig en gaat van Ameland een testlaboratorium maken. Daarna is de rest van Nederland aan de beurt.

Voordat het allemaal zover is kunnen we allemaal zelf ook een steentje bijdragen aan de transitie. Deze vijf apps helpen je om het dagelijks leven een stukje duurzamer te maken.

Reageer op artikel:
Ameland gaat Nederland leiden naar 100% schone energie
Sluiten