Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 18 nov 2019

Amerikaanse handelsban Huawei wordt mogelijk wederom uitgesteld

Het ziet ernaar uit dat Amerikaanse bedrijven ook na vandaag nog steeds handel mogen drijven met de Chinese elektronicafabrikant Huawei. Amerikaanse media melden dat de tijdelijke vergunning voor het handelen opnieuw wordt verleend.

Er hangt een donkere wolk boven het hoofd van de Chinese elektronicafabrikant Huawei en dat is de naderende handelsban die opgelegd wordt door de Amerikaanse regering. Wanneer die ban actief wordt, dan mogen Amerikaanse bedrijven niet meer handelen met Huawei. Maar vooralsnog lijkt er uitstel van executie te zijn, aangezien de Amerikaanse regering tijdelijke vergunning blijft uitdelen.

Handelen met Huawei

Huawei mag dan wel op de zwarte lijst staan in de VS, maar met toestemming van de overheid mogen bedrijven voorlopig handel blijven drijven. De reden dat de fabrikant op die lijst staat, heeft te maken met de verdenking dat Huawei nauwe banden heeft met de Chinese overheid en zijn technologie gebruikt om mensen te bespioneren in Amerika.

Donald Trump USA
Donald Trump. (Afbeelding: Nicholas Kamm / AFP)

Tot op heden valt de handelsban dus wel mee, aangezien bedrijven nog altijd handel mogen drijven door het uitstellen van de handelsban. Eerder werden soortgelijke maatregelen al getroffen om problemen te voorkomen. Veel Amerikaanse bedrijven doen handel met de populaire telefoonmaker, waaronder telecomproviders. Zij maken gebruik van netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf.

Handelsconflict speelt ook een rol

De aanleiding van dit conflict mag dan wel de verdenking zijn dat Huawei mensen zou bespioneren, toch speelt waarschijnlijk een nieuw handelsakkoord ook een rol. Amerika wil nieuwe deals sluiten met China en kan deze maatregelen gebruiken als drukmiddel in de onderhandelingen.

Het lijkt er echter op dat de Verenigde Staten en China een nieuwe handelsakkoord gaan bereiken. Daardoor kan de teugels loslaten op de handelsban ook gezien worden als een teken van goede wil vanuit de Amerikanen. De problemen hebben er tevens voor gezorgd dat er heftige importheffingen worden gerekend wanneer beide landen producten uit elkaars landen willen importeren.

RLTZ

Reageer op artikel:
Amerikaanse handelsban Huawei wordt mogelijk wederom uitgesteld
Sluiten