Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 22 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse overheid deelt licenties uit voor handel met Huawei

Het Amerikaanse ministerie van Handel is deze week begonnen met het uitdelen van de benodigde licenties voor handel met Huawei. Zonder de licenties mogen Amerikaanse bedrijven niet handelen van de fabrikant uit China. Niet elk bedrijf dat een licentie aanvraagt, heeft er één ontvangen.

Ongeveer een kwart van de bedrijven die zo’n licentie aangevraagd hebben, heeft er tot nu toe eentje gekregen. In sommige gevallen krijgen bedrijven helemaal geen licentie, schrijft The Washington Post. De Semiconductor Industry Assocation is één van de eerste bedrijven die wederom kan handelen met Huawei, bevestigt de organisatie zelf. Dat is mooi, want deze club maakt chips.

Mocht een Amerikaans bedrijf in een gebied opereren waarvan de overheid in de Verenigde Staten denkt dat Huawei alsnog een gevaar kan vormen voor de binnenlandse veiligheid, dan wordt de licentie niet verstrekt.

Huawei Harmony OS

En Google dan?

Op moment van schrijven heeft Google nog niet zo’n licentie bemachtigd. En dat is vervelend voor Huawei, aangezien Google één van de belangrijkste partners van het bedrijf is. De Chinese fabrikant is afhankelijk van de Amerikaanse zoekmachinegigant vanwege het besturingssysteem Android. Zonder geldige Android-licenties kan Huawei geen telefoons met Google-apps en -diensten leveren en dat heeft invloed op de verkoop van smartphones.

Zo kwam de Huawei Mate 30 Pro destijds niet uit in Nederland, maar zien we dat die binnenkort wel te koop is in Spanje. De Spaanse markt wordt dan als test gebruikt om te peilen of mensen geïnteresseerd zijn in de hardware, ondanks de afwezigheid van relevante software.

Ook is het nog niet bekend wanneer Google zo’n licentie krijgt. Wel heeft Huawei onlangs wederom een uitstel van het handelsverbod ontvangen, zodat de Chinese producten van elektronica in elk geval bestaande smartphones met Android kan blijven updaten. Dat uitstel geldt tot februari van volgend jaar.

Nieuwe telefoons van Huawei

Ondertussen heeft het Chinese bedrijf wel nieuwe telefoons met Android op de markt gebracht. Dit zijn niet helemaal nieuwe toestellen, maar bestaande modellen met bijvoorbeeld een nieuwe cameramodule. Omdat die toestellen nog goedgekeurd waren voor het handelsverbod, mogen ze dus in aangepaste vorm op de markt uitgebracht worden. Zo is de Honor 9X bijvoorbeeld een aangepaste versie van de Huawei P Smart Z.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Washington Post

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Amerikaanse overheid deelt licenties uit voor handel met Huawei
Sluiten