Amerikaanse senator wil Mulan van Disney+: “witwassen van genocide”

Nu Mulan op het punt staat om uitgebracht te worden in China, zwelt de kritiek aan. Niet alleen hier, maar ook in de Verenigde Staten.

De Disney remake van Mulan is al een week bij ons te zien en gaat binnenkort in première in China. Die release zorgt voor flink wat ophef. Eerder ging het al om de woorden van de hoofdrolspeelster Yifei Liu over Hong Kong, maar nu ligt ook Disney zelf onder vuur.

Mulan is opgenomen in Xinjiang

Mulan is voor een deel opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang. Daar worden volgens mensenrechtenorganisaties Oeigoeren slecht behandeld en hun rechten geschonden. Zo zijn er werkkampen waar Oeigoeren die opgepakt worden dwangarbeid moeten verrichten. De Chinese overheid noemt deze ‘onderwijscentra’. Juist bij een film die gaat over het strijden voor vrijheid, is het natuurlijk tegenstrijdig dat die in zo’n provincie wordt opgenomen.

In Europa is er al ophef over Mulan, maar die bereikt inmiddels ook de Verenigde Staten. Josh Hawley de Republikeinse senator van de Amerikaanse staat Missouri heeft nu in een open brief flink uitgehaald naar Disney vanwege Mulan. Hij heeft het bedrijf gevraagd om de film van Disney+ te halen. Dit ‘om te voorkomen van mensen van de Chinese Communistische Partij en andere verantwoordelijken de beelden gebruikt om de wreedheden in Xinjiang verder te verheerlijken.’ Hij is dan ook woest dat Disney samenwerkte voor de film met Chinese officials die direct verantwoordelijk zijn voor het opsluiten van Oeigoeren in kampen.

Het wordt extra pijnlijk door de credits van de Mulan. Daarin komt ook het politiebureau van Turpan genoemd, een stad waar een grote Oeigoerse populatie is. Afgelopen oktober heeft Donald Trump dat bureau en andere politieorganisaties op een zwarte lijst gezet, waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen doen, meldt de New York Times.

Vragen aan Disney

Ook de senator haakt daaropin. “Disney bedankt in de credits ook nog propagandakanalen van de Chinese overheid zoals de publiciteitsafdeling van de Communistische Partij in Xinjiang. Deze organisaties zijn belast van met het verspreiden van desinformatie over de wreedheden in XinJiang om Peking te bescherming tegen de verantwoording,” schrijft Hawley over Mulan. “Disney’s witwassen van de aanhoudende Oeigoerse genocide is in strijd met alle veronderstelde principes van het bedrijf.” Hij stelt het bedrijf dan ook verschillende vragen. Hij opteert dan ook om een deel van de opbrengst aan goede doelen te doneren die opkomen voor de Oeigoeren.

Reageer op artikel:
Amerikaanse senator wil Mulan van Disney+: “witwassen van genocide”
Sluiten