Met z’n allen op zondagmiddag naar de Amsterdam Arena voor een potje FIFA?

Toen ik een paar dagen geleden in een hip café zat, gevuld met stressvolle lotgenoten met opengeklapte laptoppen, zat er één jonge jongen tussen die mij opviel. Hij kon urenlang zijn ogen niet van zijn beeldscherm afhouden, hij schudde af en toe driftig zijn hoofd en soms schoten zijn armen euforisch de lucht in. En nee, hij keek niet de herhaling van Conor McGregor tegen Eddie Alvarez, maar een potje Electronic Sport.

Deze column is geschreven door Laura Grilo Melo en is onderdeel van onze rubriek WANT to Play die wij samen met de TonTon Club zijn gestart.

Ik heb mensen ontmoet die mij, met aardig wat schaamte, vertelden dat ze League of Legends of World of Warcraft online volgen. Vooral in de Westerse wereld krijg je nog het label ‘nerd’ opgeplakt als je veel gamed, laat staan als je andere gamers live vanachter je beeldscherm volgt. Maar anno twintigzeventien, is dit ‘negatieve’ imago rondom e-sports nog wel rechtvaardig?

Professioneel sporten achter je computer

Van 1,6 miljoen dollar naar 20,7 miljoen dollar

Toen in 2011 game company Valve de kampioenschappen Dota 2 The International het leven inriepen, met daarbij een prijzenpot van 1,6 miljoen dollar, veranderde de professionele game wereld voor altijd. Voor de hoofdrolspelers in de documentaire Free to Play die gemaakt werd naar aanloop van het toernooi, was dit een absolute game-changer.

Dit betekende dat al die jaren van slapeloze nachten en zeurende ouders, het waard is geweest: er viel ineens serieus geld te verdienen. En de gamers zouden eindelijk serieus worden genomen.

De kampioenschappen in 2011 was pas het begin van een elektronische sportwereld die nog elke dag groeit. De 1,6 miljoen dollar prijzenpot uit 2011 valt in het niet, vergeleken met de 20,7 miljoen dollar die dit jaar voor hetzelfde toernooi te winnen viel.

In Azië worden e-sporters al jarenlang als rocksterren ontvangen

In landen als China en Zuid-Korea zijn ze al jaren gewend aan e-sporters. De grootste namen worden zelfs als rocksterren ontvangen in uitverkochte arena’s. Om het voor voetbal liefhebbend Nederland even in perspectief te brengen: toen het Zuid-Koreaanse voetbalteam deelnam aan het WK in 2002, kwamen hun sporthelden, het Koreaanse StarCraft team, de kleedkamer in voor een peptalk.

Totaal omgekeerde wereld dus.

Een uitverkochte Amsterdam Arena vol (Nederlandse) e-sporthelden

Een paar weken geleden was voor mij de eerste keer dat ik het gezicht zag van een e-atleet. Koen Weijland is de eerste gecontracteerde FIFA-speler van AFC Ajax. Voor mij als voetbal- en Ajax-liefhebber, kwam e-sport nu voor het eerst “mijn” wereld in. Maar hoe reëel is de kans dat wij over een aantal jaar in een uitverkochte Amsterdam Arena onze e-sporthelden aan het aanmoedigen zijn?

Die kans is groot en tot mijn grote verbazing dichtbij. Begin 2016 is de Amsterdam Arena een samenwerking aangegaan met de Electronic Sports League. De ESL, ‘s werelds grootste e-sports organisatie, en een 5-jarig samenwerkingscontract zouden veel kunnen betekenen voor e-sports in Nederland.

Er gaan al geruchten rond dat in 2017 de Amsterdam Arena, ESL’s grootste evenement, ESL one zal hosten.

In Rotterdam werd op 16 en 17 april van dit jaar al het eerste grootschalige e-evenement in Nederland georganiseerd: League of Legends EU Spring Finals.

Ik kon het niet laten…

Ik heb het een paar dagen geprobeerd… Ik keek Dota 2, League of Legends en World of Warcraft allemaal mee. Ik begrijp nog niet helemaal waarom mensen dit volgen; maar ach, dat begrijp ik net zo min van golf.

Wat ik wel begrijp is waarom fans zo enthousiast over videogames worden. Het heeft alle elementen van een ‘normale’ sport: teams, toernooien, strategieën, een coach, dagen trainen, grote stadia, het geld, de roem, en de stiekeme droom dat jij misschien ooit net zo goed wordt als je favoriete speler.

Of wij net als in China en Amerika onze e-atleten als rocksterren zullen onthalen, daar heb ik zo mijn twijfels over. In die landen pakken ze alles sowieso groter aan dan in ons kleine, nuchtere kikkerlandje. Wél is duidelijk dat e-sports als een malle blijft groeien en dat het hebben van acne en een ronde bril op je neus, vooroordelen zijn uit het verleden.

Ben jij dus iemand die nooit voor zijn e-sport liefde heeft durven uitkomen? Verstopt u zich niet langer. E-sports is voor E-dereen.

Insert coin to begin

Reageer op artikel:
Met z’n allen op zondagmiddag naar de Amsterdam Arena voor een potje FIFA?
Sluiten