Robert Kroes
Robert Kroes Tech 31 jul 2020

Analyse: Bitcoin en cryptomarkt weer in het groen

#6 Bitcoin bites: Kenmerkende verschillen tussen beleggen in aandelen en in Cryptomunten

Wat zijn kenmerkende verschillen tussen beleggen in aandelen en in cryptomunten?

Steeds meer investeerders verruilen de aandelenbeurs (deels) voor de cryptomarkt. Zij lopen daarbij tegen een aantal kenmerkende verschillen aan. Zo is de handel in aandelen vaak gekoppeld aan openingsuren van van de beurzen waarop aandelen genoteerd zijn. De handel in Bitcoin gaat echter 24/7 door. Daardoor kunnen ook buiten beursuren fikse koerswijzigingen optreden. Daarmee is gelijk een tweede kenmerkend verschil, de volatiliteit, benoemd. Waar de koersen van aandelen vaak meer gestaag bewegen, kunnen de koersen van de Bitcoin veel sneller bewegen. Dit maakt de kans op rendement, maar ook op verlies een stuk groter.

Ook als we naar het bezit zelf kijken zijn er kenmerkende verschillen. Zo koop je bij een belegging in cryptomunten. Alle munten zijn volledig van jou en je bent vrij om daarmee te doen wat je wilt. Je hebt dus geen ‘aandeel’ in een munt, zoals je dat op de aandelenmarkt wel in een bedrijf hebt. Daarmee heb je meer vrijheid, maar ook meer verantwoording. Verder kun je dividend op jouw cryptomunten vergeten, alhoewel er wel steeds meer mogelijkheden zijn om extra rendement te maken met cryptomunten in jouw portefeuille.

Een laatste verschil merk je bij aan- en verkoop van cryptomunten. Je handelt rechtstreeks op de cryptovalutabeurs waar jij jouw munten in- en verkoopt. Dit is in de aandelenmarkt vaak anders omdat je sneller afhankelijk bent van (en dus kosten moet betalen aan) beleggingsmaatschappijen of andere tussenpersonen die voor jou op de beurs handelen.

Mis geen beweging van de crypto-markt

Met de live-koersen van CryptoClan.nl en het achtergrondartikel dat wij dagelijks rond 18.00 uur publiceren brengen wij je op de hoogte van de relevante ontwikkelingen tijdens de handelsdag die nu nog voor ons ligt en hoef je in de tussentijd geen koersbeweging te missen.

Reageer op artikel:
Analyse: Bitcoin en cryptomarkt weer in het groen
Sluiten