Nu al aan de slag met Android 11? Zo installeer je het besturingssysteem op je smartphone!

Waar Android 10 op dit moment volop gebruikt wordt, maakt Google zich alvast op voor de komst van Android 11. Het nieuwe besturingssysteem is nu al te proberen op een aantal smartphones in de zogeheten Developer Preview. Maar hoe kan jij ermee aan de slag?

Normaal gesproken proberen we je zo goed mogelijk te helpen, door bepaalde zaken eerst zelf te testen. Maar gezien het feit dat de Android 11 Developer Preview alleen beschikbaar is voor Pixel-smartphones, is dit nu niet mogelijk. We beschikken namelijk niet over een telefoon van Google en daarom moeten we vertrouwen op het bericht van anderen. Een bericht dat we zeker gevonden hebben en je niet willen onthouden.

Aan de slag met Android 11

De Amerikaanse website The Verge legt in een uiterst helder artikel uit hoe jij aan de slag kan gaan met de Developer Preview van Android 11. Zoals gezegd willen we je dit soort dingen het liefst vertellen op basis van ervaring, maar voor deze keer lukt dat niet. We willen niet dat dit je tegenhoudt om Android 11 te proberen, dus daarom delen we de informatie met je.

In dit artikel krijg je een beknopte samenvatting van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met Android 11. We zetten de stappen voor je op een rij van hoe je de software installeert. Het enige wat we je niet kunnen bieden zijn eigen screenshots en ervaringen. Wat dat betreft willen we je dus doorsturen.

Google Pixel 4 koopwijzer compacte Android smartphone
De Google Pixel 4 (Afbeelding: Google, via computerworld)

Wat je vooraf moet weten

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voor je aan de slag gaat met de Developer Preview van Android 11. Ten eerste is het goed om te weten dat Google onlangs een Android Flash Tool heeft gelanceerd, waarmee het grootste deel voor je gedaan wordt in je browser. Dat wil overigens niet zeggen dat je achterover kan leunen. Je moet er dus wel echt zelf nog een aantal dingen voor doen, maar de tool is dus beschikbaar. We leggen zometeen uit hoe het precies werkt.

Ten tweede is het goed om te weten dat jij je smartphone slechts een keer hoeft te flashen. Wanneer je eenmaal voorzien bent van de Developer Preview van Android 11, krijg je vervolgens alle toekomstige previews over-the-air. Wat simpelweg betekent dat je ze kan downloaden en installeren vanaf je telefoon.

Ten derde, en dit is de belangrijkstemoet je dit doen op eigen risico. Je gaat simpelweg software op je smartphone zetten dat nog niet klaar is. Het installeren ervan kan problemen veroorzaken voor je apparaat of de software die je normaal gebruikt. Daarbij kan de installatie ervoor zorgen dat je alles kwijtraakt, dus maak een backup en weet wat je doet! 

Android 11: komt mijn smartphone in aanmerking?

Waar Android 11 waarschijnlijk op een heel groot aantal Android-smartphones te gebruiken is, geldt dat nu nog niet voor de Developer Preview. Deze is alleen beschikbaar op smartphones van Google zelf en dat betekent dus dat je een Pixel-smartphone in huis moet hebben om ermee aan de slag te kunnen gaan. Al is dat nog geen volledige garantie, want de originele Pixel valt buiten de boot. Dat betekent dat de Android 11 Developer Preview te downloaden is voor:

  • Pixel 2 (XL)
  • Pixel 3 (XL)
  • Pixel 4 (XL)

De ondersteuning voor Android 11 wordt dus breder, maar voor nu moet je het hiermee doen.

Welke browser moet ik gebruiken?

Je moet je smartphone flashen om gebruik te kunnen maken van de Android 11 Developer Preview. Dat kan via de browser, maar welke browser heb je dan nodig?

Volgens Google is het mogelijk om dit te doen in iedere browser die de WebUSB API kan ondersteunen. Dat is het geval bij Google Chrome, maar bijvoorbeeld ook bij Microsoft Edge. Voor die laatste moet je alleen wel versie 79 of hoger draaien.

Qua besturingssystemen zit je wel goed. De Android Flash Tool draait op:

  • Windows 10
  • macOS
  • ChromeOS
  • Linux
Google Chrome logo
Google Chrome-logo. (Afbeelding: Sascha Steinbach / EPA)

Android 11 Developer Preview: zo installeer je het

Nu komen we op het punt aan waarop we je ook daadwerkelijk helpen bij het installeren van de Developer Preview. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je simpel gezegd twee stappen volgen.

  • Stap 1: maak je telefoon klaar
  • Stap 2: Verbind je telefoon met de computer en gaan met die banaan

Stap 1: maak je telefoon klaar

Je moet je telefoon klaar maken voor de komst van de Android 11 Developer Preview. Hoe doe je dat precies? Simpelweg door drie instellingen te activeren.

Instelling 1 zorgt ervoor dat je telefoon in de ontwikkelaars-stand gaat. Hierdoor krijg jij toegang tot de ontwikkelaar-opties. Open de instellingen van je telefoon, scroll nar Over deze telefoon  en vind het bouwnnummer. Deze tik je zeven keer achter elkaar aan. Draait je telefoon op Android 8, dan werkt het net even anders. Dan moet je systeem aanklikken en hetzelfde doen.

Instelling 2 zorgt ervoor dat USB Debugging aanstaat. Dit zorgt ervoor dat je telefoon en je computer met elkaar kunnen communiceren. Ga naar het ontwikkelaarsmenu via Instellingen-> Systeem -> Geavanceerd -> Ontwikkelaarsopties. Zoek daar voor de opties USB debugging en zet hem aan.

Instelling 3 zorgt ervoor dat de OEM ontgrendeld wordt. Die vind je op dezelfde pagina als de USB Debugging, maar dan wel een stuk naar onderen. Even doorscrollen dus. Mocht de optie niet tussen je instellingen staan, geen paniek! Dat betekent simpelweg dat de instelling voor jou al geactiveerd is.

Stap 2: Verbind je telefoon met de computer 

Het is tijd om je Google Pixel aan de computer te hangen en de volgende stappen door te voeren. Dit is overigens ook het punt waarop het lastig gaat worden voor ons. Tot nu toe hebben we alles nog met eigen kennis kunnen doen en af en toe even kunnen controleren of bepaalde dingen werken. Maar vanaf nu tasten we simpelweg in het duister. Daarom raden we je aan om de volgende stappen te volgen via The Verge.

Hulp nodig of onduidelijkheden gevonden? Laat het ons weten via [email protected] en dan zoeken we het voor je uit!

Reageer op artikel:
Nu al aan de slag met Android 11? Zo installeer je het besturingssysteem op je smartphone!
Sluiten