Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 25 dec 2020

Android in 2020: dit zijn de 10 beste smartphones van het afgelopen jaar

Fans van Android hebben alles behalve te klagen gehad in 2020. Althans, op gebied van smartphones dan. Bedrijven als Samsung, OnePlus, Google en Huawei zijn helemaal los gegaan en hebben de markt flink verruimd. Maar welke toestellen waren nu precies het beste?

In dit artikel zetten we de tien beste Android-smartphones op een rij. Gezien het feit dat iedereen iets anders zoekt in een smartphone kan het al snel zijn dat je het niet helemaal eens bent met deze lijst. Daarom hebben we niet alleen gebruik gemaakt van onze reviews, maar deze ook vergeleken met de beoordelingen uit de markt. Door middel van een puntensysteem hebben we een top 10 samengesteld. En die top 10 bestaat uit de volgende Android smartphones:

#10 Sony Xperia 5 II: de perfecte middenweg

Met de komst van de Sony Xperia 1 II en de 10 II ontstond een verlangen naar een smartphone die precies tussen deze twee modellen inviel. Beide toestellen hadden goede kwaliteiten, maar wisten niet goed genoeg te presteren om indruk te maken. De Xperia 1 II was simpelweg te duur voor wat het te bieden had en waar de prijs van de 10 II uitstekend was, vielen de prestaties best wel tegen. Wat dat betreft was het geweldig om te zien dat de Sony Xperia 5 II het Android-landschap verreikte. De smartphone had precies het juiste prijskaartje en wist het beste van twee werelden te combineren.

De Sony Xperia 5 II ligt heerlijk in de hand, beschikt over een uitstekende accuduur en beschikt over een indrukwekkend camerasysteem. Het ontwerp van de telefoon valt misschien niet bij iedereen in de smaak gezien hij vrij langwerpig is. Maar het zorgt ervoor dat de Sony Xperia 5 II uiterst compact is, ondanks het grote beeldscherm wat ermee gepaard gaat.

Benieuwd naar de gehele review van de smartphone? Check dan zeker deze link!

Sony Xperia 5 II
Harry Potter en order van de Sony (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#9 Samsung Galaxy A71: beste Android mid-ranger

De Samsung Galaxy A51 wordt gezien als een van de beste mid-range toestellen van het afgelopen jaar. Maar er is één toestel die daar nog een flink schepje bovenop doet. Het is de Samsung Galaxy A71 die net iets meer te bieden heeft dan zijn goedkopere broertje.

De Samsung Galaxy A71 is voorzien van een indrukwekkend camerasysteem die je in iedere situatie bijstaat. Daarnaast is ook het beeldscherm van hoogstaande kwaliteit en heeft Samsung een flinke batterij in het toestel gestopt. Wie de Galaxy A71 voor het eerst in handen heeft zal begrijpen waarom deze Android smartphone goedkoper is dan andere. De bouwkwaliteit is misschien niet helemaal top, maar de prestaties zijn dat des te meer. Dit is, gezien de prijs van €390, echt een heerlijk toestel voor mensen met een passie voor fotografie.

Benieuwd naar de hele review van de beste Android mid-ranger van het jaar? Je leest ’em hier!

Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

#8 Xiaomi Redmi Note 9 Pro: de allerbeste Android-deal

De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is een smartphone uit het lage segment van de markt. Je vraagt je dus misschien af waarom ik deze smartphone in de beste smartphone-lijst van 2020 heb gezet. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: de prijs/kwaliteitverhouding.

Ik heb het genoegen gehad om dit jaar veel smartphones te testen voor WANT, maar de Xiaomi Redmi Note 9 Pro heeft echt veel indruk weten te maken. Zo zorgt het prijskaartje van €260 ervoor dat hij in het lage segment staat, maar wijzen de prestaties op een toestel uit het midden segment. Het camerasysteem maakt indruk, de smartphone in ontzettend krachtig en de batterij gaat belachelijk lang mee. Je zal in het begin zeker even moeten wennen aan de software, maar als dat eenmaal gebeurt is heb je een heerlijk toestel in handen. De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is wat mij betreft de allerbeste Android-deal van 2020.

Benieuwd naar de hele review? Deze is hier te lezen!

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Voorkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#7 Samsung Galaxy S20: heerlijk vlaggenschip

Samsung begon het jaar met de nieuwe Galaxy S20-serie. Destijds werden we uitgenodigd om mee te gaan naar München om de smartphones als een van de eerste te bekijken. Als we toen toch eens wisten dat dit de laatste trip van het jaar zou worden…maar goed! Het nieuwe vlaggenschip verscheen in drie verschillende varianten: het reguliere model, de plus en de Ultra. En dat eerste model wist de meeste indruk te maken.

De Samsung Galaxy S20 is het meest compacte model uit de serie en daarom ook de meest interessante. De smartphone is voorzien van een uitstekend camerasysteem, ligt heerlijk in de hand en draagt een belangrijk pluspunt met zich mee. Het beeldscherm heeft, ondanks zijn grootte, een verversingssnelheid van 120Hz. Een combinatie die uitstekend in de smaak viel. Het enige grote nadeel wat we zouden kunnen noemen is het feit dat de batterij niet heel erg lang meegaat.

Interesse in de gehele review? Je leest ’em hier!

Samsung Galaxy S20
De achterkant. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#6 Motorola Moto G8 Power: Android bakbeest van het jaar

Motorola weet al jaren succes te behalen met de G-serie en wist dat ook dit jaar weer voor elkaar te krijgen. Als we kijken naar de prijs, de prestaties en de gigantische batterij hebben we zonder twijfel te maken met het Android-bakbeest van het jaar.

Er zijn smartphones die op ieder punt misschien wel iets meer te bieden hebben, maar de Motorola Moto G8 Power heeft het totaalplaatje. Het kroonjuweel is de 5000mAh batterij waardoor je makkelijk twee dagen met een volle lading kan doen. Iets wat in combinatie met het strakke ontwerp van de smartphone, de prestaties en de heerlijk schone software voor een prettige ervaring weet te zorgen. Al helemaal als je bedenkt dat dit Android bakbeest nog geen €250 kost!

Motorola Moto G8 Power koopwijzer
De Power (Afbeelding: Motorola)

#5 OnePlus Nord: heerlijke deal!

OnePlus keerde in 2020 terug naar het segment waar het allemaal begon: het midden segment! De Android-toestellen van het bedrijf stonden voornamelijk bekend om de lage prijzen en de hoge prestaties. Alleen lijkt het bedrijf stukje bij beetje steeds meer naar het high-end segment te gaan. Wat dat betreft was de komst van de OnePlus Nord meer dan welkom in 2020.

De Nord is voorzien van een indrukwekkend camerasysteem, ligt uitstekend in de hand en beschikt over een goed presterende batterij. Wat betreft uitstraling valt er ook weinig tot niets te klagen en het opladen van de batterij gaat zoals altijd uiterst vlot. Er zijn zeker wat problemen met het beeldscherm in sommige situaties en de software werkte in het begin ook niet altijd even mee. Maar door verschillende software-updates zijn de grootste irritaties wat dat betreft verleden tijd. Je zit dus hartstikke gebakken met de OnePlus Nord!

De hele review lezen? Dat kan via deze link!

OnePlus Nord
Lekker kleurtje hoor mensen! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 Google Pixel 4a: Lite-smartphone zoals het moet

De Google Pixel 4a wordt geroemd om verschillende redenen. We hebben zelf niet met de smartphone kunnen spelen in 2020, maar hij keert dusdanig vaak terug bij internationale media dat we ’em niet kunnen negeren.

De Pixel 4a wordt gezien als een fantastische Android-deal, gezien de prijs van het toestel relatief laag ligt. Google kiest er voornamelijk voor om bepaalde functionaliteiten, die alles behalve vereist zijn, weg te laten om de nodige functionaliteiten hoogstaand te houden. Hierdoor gaat de batterij van de Android smartphone lang mee en presteert het camerasysteem boven verwachting. Daarnaast is de software, zoals we gewend zijn van Google, zo simpel mogelijk gehouden wat ook voor een uiterst fijne ervaring zorgt. De Google Pixel 4a is een Lite-smartphone zoals het zou moeten.

Google Pixel 4a
. (Afbeelding: Google)

#3 Samsung Galaxy S20 FE: voor de fans!

De Samsung Galaxy S20 FE is een nieuwe variant op de Galaxy S20 die je eerder in deze lijst al tegenkwam. Maar deze goedkopere variant van het vlaggenschip heeft dusdanig veel te bieden, dat hij behoort tot een van de meest indrukwekkende Android smartphones van 2020.

In tegenstelling tot het vlaggenschip is de Samsung Galaxy S20 FE voorzien van een plastic afwerking en is een verversingssnelheid van 120Hz niet aanwezig. Je zou dus kunnen denken dat dit een uitgeklede versie van de Galaxy S20 is, maar dat is zeker niet het geval. Het verschil tussen de twee is namelijk veel minder groot dan je zou verwachten. Samsung laat de juiste dingen liggen en komt, net als Google met de Pixel 4a, met zaken die er toe doen. Zo is hij voorzien van een uitstekende batterij, doet het camerasysteem prima zijn werk en presteert het beeldscherm naar behoren. De software werkt goed mee en de Galaxy S20 FE ligt ondanks zijn formaat heerlijk in de hand.

Benieuwd naar de hele review? Check de link!

Samsung Galaxy S20 Fan Edition
De Samsung Galaxy S20 Fan Edition. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 OnePlus 8 Pro: op één na beste Android smartphone van 2020

De OnePlus 8 Pro verscheen in 2020 en was een ware mijlpaal voor het Chinese bedrijf te noemen. Waar het bedrijf zich voorheen voornamelijk wilde identificeren als een Flagship-Killer, komt het bedrijf dit jaar met een eigen vlaggenschip. En dat is dus die OnePlus 8 Pro.

De smartphone biedt je alles wat OnePlus je maar kan bieden. Het toestel beschikt over een fantastisch beeldscherm, de batterij werkt uitstekend en ook het camerasysteem is tip-top in orde. Ja, je leest het goed: het camerasysteem! OnePlus wist qua prestaties en prijskaartjes zijn Android-concurrenten uitstekend bij te benen, maar op het gebied van de camera liet het bedrijf constant steken liggen. Iets waar met de komst van die OnePlus 8 Pro dus verandering in komt. En dan blijft er nog heel weinig over om, gezien het prijskaartje, niet voor dit toestel te kiezen.

De gehele review lees je hier!

OnePlus 8 Pro
Hello there! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#1 Samsung Galaxy Note 20 Ultra: beste Android-smartphone van 2020

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is zonder twijfel de beste Android-smartphone van 2020. Of het toestel, gezien de prijs, voor iedereen toegankelijk is is natuurlijk een tweede. Maar we kunnen niet ontkennen dat de Note 20 Ultra symbool staat voor het beste wat Android te bieden heeft.

De Galaxy Note 20 Ultra is voorzien van een imposant beeldscherm, een uiterst geavanceerde camerasysteem en een gigantische batterij. De software draait ontzettend goed mee, de smartphone ligt heerlijk in de hand en het apparaat biedt alles wat je maar nodig hebt voor een mobiel apparaat. Er valt zeker wat te zeggen voor het formaat van de smartphone en de hoge prijs, maar die twee dingen worden uitstekend quitte gespeeld door de kwaliteit.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Mystic Bronze (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wil je de hele review lezen? Check dan deze link!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Android in 2020: dit zijn de 10 beste smartphones van het afgelopen jaar
Sluiten