Android: 5 geheime trucjes om er nog meer uit te halen

Wie Apple’s iPhones met verschillende Android smartphones vergelijkt kan niet ontkennen dat toestellen met Google’s software makkelijker aan te passen zijn. Android smartphones staan bekend om hun ontelbaar vele functies en veelzijdigheid. Van de meeste van deze functies weet je het bestaan waarschijnlijk niet eens af. Daar heb je ons gelukkig voor.

Waar al die functies goed voor zijn? Om je smartphone nog gebruiksvriendelijker en sneller te maken door hem tot in de puntjes te personaliseren. Hou wel in je achterhoofd dat doordat er ook veel verschillende Android smartphones bestaan het kan zijn dat niet iedere functie op ieder model beschikbaar is. Hieronder hebben we 5 minder bekende functies van Google’s besturingssysteem uitgelicht.

#1 Bekijk twee apps naast elkaar op je scherm

Een functie die is toegevoegd aan Android 7.0 Nougat is de mogelijkheid om twee apps naast elkaar of boven elkaar te bekijken op het beeldscherm. Deze functie is ideaal voor de multitaskers onder ons of voor wie een tevergeefse poging doet er een te zijn. Dankzij deze functie kun je namelijk bijvoorbeeld foto’s naast elkaar weergeven, verschillende social media-apps naast of onder elkaar openen of een mail versturen terwijl je in het andere scherm de juiste woorden zoekt op Google.

Om twee schermen tegelijkertijd te openen op je smartphone moet je op de ‘Overview’-button klikken (het vierkante icoontje links onderin het scherm). Kies hier welke recent gebruikte app je wilt openen. Sleep die vervolgens naar de linkerbovenhoek van je beeldscherm en kies daarna de andere app die je ernaast of eronder wilt openen.

#2 Pas het volume voor je wekker, media en ringtone individueel aan

Je Android smartphone speelt ongetwijfeld verschillende geluiden af. Denk bijvoorbeeld aan je beltoon, een ‘pling’ wanneer je een mailtje ontvangt, muziek uit de Spotify-app en de wekker die je ‘s ochtends uit bed schudt. Wist je dat je het volume van deze verschillende geluiden allemaal individueel van elkaar kunt aanpassen? Zo hoef je nooit bang te zijn dat de wekker je ‘s ochtends niet wekt doordat je de vorige dag het volume van je beltoon omlaag hebt gezet.

Om het volume individueel aan te passen ga je naar de Settings op je smartphone, open je ‘Sounds’ en klik je op ‘Volume’. Hier zie je voor ieder type audio een aparte volumeregelaar.

Spotify Premium voor Studenten MBO
Lekker luisteren (Afbeelding: Spotify)

#3 Handige functie voor wanneer iemand je smartphone leent

Het is vast wel eens voorgekomen dat een vriend of een familielid je smartphone even wil lenen om iets op te zoeken. Of misschien heb je je smartphone zelfs wel eens uitgeleend aan een onbekende die een belletje wilde plegen maar zelf geen smartphone op zak had. In deze gevallen vind je het vast prima als de persoon even je smartphone leent, al heb je liever niet dat de persoon zijn neus steekt in jouw persoonlijke informatie en foto’s of iets op je social media post.

Android heeft een slimme functie die dit voorkomt; je kunt een gebruiker ‘insluiten’ in een bepaalde app door een app vast te zetten op het scherm. Deze app blijft zo de enige beschikbare app totdat iemand de smartphone weer ontgrendelt met de bijbehorende code.

Om een app vast te zetten open je ‘Settings’ en schakel je ‘Screen pinning’ toe in het ‘Security’-menu. Open vervolgens de app die je vriend, familielid of de onbekende wil gebruiken. Hierna open je ‘Overview’ (de vierkante button onderin het scherm) en zie je in het scherm voor de meest recent geopende app een soort ‘pin’-icoontje in de rechteronderhoek. Klik op dat icoontje om de app op het scherm vast te zetten.

#4 Verander de default (standaard) apps op je Android smartphone

Een default app, of de standaard ingestelde app, op je Android smartphone is een de app die automatisch opent wanneer je tijdens het internetten ergens op klikt, wanneer je iemand een bericht stuurt en wanneer je bijvoorbeeld foto’s bekijkt. Wanneer je op social media zit en je klikt op een hyperlink dan opent bijvoorbeeld automatisch een web browser-app. Die app is je standaard web browser-app; de default app. Anders dan op iOS kun je deze apps op Android wel aanpassen.

Je past de default apps aan door naar ‘Settings’ te gaan, vervolgens klik je op ‘Apps’ en tap je op het tandwieltje in de rechterbovenhoek. Hier kun je alle geselecteerde apps de-selecteren en de app van jouw voorkeur instellen.

Android Malware
Apps op een Android smartphon (Afbeelding: Unsplash / Rami Al Zayat)

#5 Gebruik je Android smartphone met één hand

Het formaat van smartphones is de afgelopen jaren gegroeid. Zeg gerust dat het uit de hand is gelopen. Letterlijk. De gemiddelde nieuwe smartphone past in ieder geval met moeite in de gemiddelde vrouwenhand. Dat is onhandig (ik beloof vanaf nu geen ongewenste woordgrappen meer over handen te maken). Gelukkig heeft Android een functie die zelfs de grootste smartphone te handelen maakt voor iemand met kleine handen, of voor iemand met één hand (oké sorry, ik deed het toch).

Niet iedere Android smartphone heeft deze optie maar wie weet de jouwe wel. De functie werkt alleen op Googles eigen toetsenbord, al zijn er ook genoeg toetsenborden te downloaden in de Play Store die zijn ontworpen voor eenhandig gebruik.

Open het toetsenbord en klik op de ‘komma’-toets en houd deze ingedrukt. Sleep vervolgens omhoog naar het rechterhand-icoontje om de eenhandige-modus te activeren. Je kunt nu een kleiner toetsenbord gebruiken en zelf bepalen waar op het scherm die wordt weergegeven.

Reageer op artikel:
Android: 5 geheime trucjes om er nog meer uit te halen
Sluiten