Terug in de tijd: video toont aan hoe Android de markt wist te domineren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2Fandroid.jpg)
Android is op dit moment het meest populaire mobiele besturingssysteem in de wereld. Het domineert met een aandeel van 85 procent op de globale markt. Maar hoe is het op die nummer een positie beland?
Je wordt niet van de ene op de andere dag het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Daar gaat veel concurrentie en strijd aan vooraf. In een video die is gepubliceerd op het YouTube-kanaal YouTube by Data wordt precies weergegeven hoe Android zijn huidige positie heeft bereikt.
De rise en fall van mobiele OS door de jaren heen
Tegenwoordig denk je als je aan mobiele besturingssystemen denkt waarschijnlijk voornamelijk aan Android en iOS. Maar dit waren en zijn zeker niet de enige spelers in het mobiele landschap. Zo was in 1999 (waar de video mee begint), PalmOs de grootste, opgevolgd door Windows Mobile. Onthoud wel dat PalmOS, BlackBerry OS, Symbian en Windows Mobile ontwikkeld waren om te werken op Personal Digital Assistants (PDA). Latere versies van deze software werd gebruikt voor smartphones.
Android domineert, voor nu
Na een jarenlange groei had Android in het eerste kwartaal van 2014 een marktaandeel van 81 procent. Daarna volgde Apple’s iOS met 13,95 procent. De overige namen op het lijstje zijn bijna niet noemenswaardig, gezien hun geringe aandeel.
Volgens de laatste cijfers van het derde kwartaal van 2019 heeft Android een marktaandeel van meer dan 85 procent. Gevolgd door iOS met iets meer dan 10 procent, kaiOS met 4 procent en .01 procent voor Windows.
Android domineert de markt. Big time. Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat Google nu niet achterover kan leunen. Het is namelijk gebleken dat geen enkel mobiel besturingssysteem eeuwig aan de top blijft. Zelfs de meest dominante spelers kunnen in de toekomst weer naar de achtergrond verdwijnen.
Android gaat nu een nieuw tijdperk in. Benieuwd wat dat betekent voor het besturingssysteem? Lees het hier.