Android en iPhone: 5 overschatte features waar je niet in moet trappen

Smartphones Sam Dille 3 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Je hebt vast wel eens in een elektronicawinkel gestaan met een verkoper die alleen maar het beste model aanprijst. De meest flitsende en dikste features worden om je oren gegooid. Veel van deze tools zijn echter alleen bedoeld als slim verkooppraatje. Niet alles aan een Android- of iOS smartphone is namelijk zo nuttig als het misschien lijkt.

Laten we eerlijk zijn. Android vlaggenschepen en iPhone’s staan niet voor niets aan de top. De vlekkeloze aanraakbediening, hoogwaardige camera’s en prettige interface kunnen we natuurlijk niet negeren. Toch worden er hier en daar slimme marketingtrucjes uitgevoerd, om je het duurste model aan te smeren. Gelukkig trap je er een volgende keer niet meer in, want wij laten je vijf functies zien waar je onnodig veel voor betaalt.

Trap niet in de hype van deze 5 Android- en iOS-features!

Soms lijkt een functie op papier heel mooi, maar valt in de praktijk toch tegen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De voordelen ten opzichte van een goedkoper model zijn bijvoorbeeld niet groot genoeg, of de tool blijkt in de praktijk helemaal niet nuttig te zijn. Wat de reden ook is: deze vijf Android- en iOS-features zijn een tikkeltje overschat.

1. Je hebt niet de krachtigste processor of 12 GB RAM nodig

Een flinke processor en meer RAM zijn nooit slecht voor je telefoon. De harde cijfers tussen de productspecificaties doen je echter geloven dat een dure Android- of iOS-smartphone beter presteert dan een betaalbare variant. De verschillen zijn in werkelijkheid een stuk kleiner. Je hebt de superkrachtige A15-chip van Apple helemaal niet nodig om door Instagram te scrollen of door Twitter te bladeren. Chips uit het middensegment werken prima bij bijna alles wat je op een smartphone doet. Van het openen van e-mails, browsen op sociale media tot het spelen van games.

2. Een 108MP camera is niet beter dan een 12MP camera

Dit is misschien wel de grootste Android- en iOS-mythe ooit. Meer megapixels resulteren lang niet altijd in betere foto’s en video’s. Bij telefoons is zelfs het tegenovergestelde meestal het geval. Dat is ook de reden waarom de Samsung Galaxy S22 Ultra standaard 12MP-foto’s maakt, ondanks de 108MP-sensor. Het maken van een 12MP-opname uit een 50-100MP sensor zorgt altijd voor betere beelden, ongeacht het exacte aantal MP’s.

108MP camera Android
De 108MP camera van de Samsung Galaxy Ultra. (Afbeelding: Samsung)

3. Android-smartphones met grote batterijen gaan niet altijd langer mee

Dit onderwerp is misschien een beetje controversieel, maar toch belangrijk om te onthouden. De software-optimalisatie van Android-smartphones is op zijn zachts gezegd niet goed geregeld. Zelfs de grootste batterij kan daarom vaak niet langer dan de hele dag draaien. De Google Pixel 6 heeft bijvoorbeeld een aanzienlijk slechtere batterijduur dan de iPhone 13 Pro Max. Dit terwijl de Pixel 6 wordt geleverd met een batterij, die bijna 15% groter is dan die van de 13 Pro Max. Staar je dus niet blind op accucapaciteit.

4. Draadloos opladen is niet beter dan bedraad opladen

Een geweldige functie om te hebben, als je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Is het een reden om de ene telefoon boven de andere te kopen? Zeker niet. Tenzij je een Android of iOS smartphone altijd draadloos oplaadt, is de feature makkelijk inwisselbaar. Bovendien heb je voor draadloos opladen in principe ook een draad nodig. Het uiteindelijke voordeel is dus eigenlijk een stuk kleiner dan je misschien denkt.

Draadloos opladen
Je hebt alsnog een draad nodig… (Afbeelding: Unsplash)

5. 8K-video

Hoewel sommige mensen de neiging hebben om enthousiast te worden over het opnemen van video’s met hoge resolutie, realiseren ze zich niet dat dit vaak geen zin heeft. Je kunt het uiteindelijk niet makkelijk afspelen in de oorspronkelijke resolutie. 8K-televisies zijn namelijk nog niet echt mainstream vanwege hun hoge prijzen en zijn letterlijk de enige manier om 8K-beeldmateriaal terug te bekijken. Voor de meeste consumenten althans. Bovendien wordt vrijwel geen televisie-, streamingprogramma of YouTube-video opgenomen in 8K. Voor 99% van de Android- en iOS-gebruikers heeft deze optie dus helemaal geen nut.

Oude prototypes iPhone leveren tegenwoordig half miljoen dollar op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen