Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 9 mei 2018

Is het grootste probleem van Android smartphones eindelijk verleden tijd?

Google heeft gisteren tijdens zijn jaarlijkse conferentie een hoop indrukwekkende features, updates en producten getoond. Het belangrijkste nieuws valt niet eens op, maar gaat een grote impact hebben. De sleutelrollen? Die zijn weggelegd voor Android P en Project Treble.

Het einde van Android’s fragmentatie is in zicht

Waaronder een van de meest verbluffende Google Assistant demo’s die ik tot nu toe heb gezien. Sterker nog, een van de meest verbluffende AI-demonstraties.

Ook Android P speelde natuurlijk een sleutelrol. Het nieuwe design, de integratie van machine learning en andere nieuwigheden.

Allemaal ontzettend tof, maar niet wat het meeste indruk maakte. Dat is iets wat normaal beperkt blijft tot een vrij suffige update. Een technisch dingetje waar alleen developers omgeven: beta’s.

Android P Digital Wellbeing
Android P

Al jaren kunnen ontwikkelaars direct na Google I/O met een relatief stabiele versie van de nieuwste Android update aan de slag. Althans, mits ze een van Google’s eigen toestellen hebben. Vroeger de Nexus-serie, nu de Pixel toestellen.

Dit jaar wist de zoekgigant de boel echter op te schudden. De slide toonde veel meer namen. Namen van smartphonefabrikanten die geen stock Android draaien. Sony, Nokia, Xiaomi maar ook Essential en Oneplus.

Hopelijk gaat dit tot een toekomst leiden waarin elke Android smartphone jaar op jaar updates blijft ontvangen.

Voor de lijst met specifieke toestellen kun je dit artikel checken. De bèta van Android P was direct na de onthulling live. Ook eigenaren van flagships van andere merken kunnen er dus per direct mee aan de slag.

Project Treble

Een leuk extraatje zou je zeggen, maar dit is veel groter nieuws dan het lijkt. Al helemaal op het gebied van smartphones. We beginnen nu namelijk eindelijk de vluchten te plukken van een project genaamd Treble.

Android wordt al jaren geteisterd door fragmentatie. Op het moment van schrijven draait slechts 4 procent van alle actieve Android smartphones op Android Oreo. Een grote update die al sinds eind vorig jaar beschikbaar is.

Fabrikanten doen er maanden over om de updates gereed te maken voor hun modellen. Niet alleen omdat ze een eigen skin hebben, maar ook omdat de hardware afwijkt. Een aantal fabrikanten ontwikkelt zelfs zijn eigen chips.

Chips die aangedreven worden door de software, Android dus, en andersom. Project Treble is Google’s oplossing voor deze problematiek. In dit artikel gaan we er dieper op in, maar het komt erop neer dat de software-lagen versimpeld en gescheiden worden.

De laag met updates wordt universeler, en makkelijker te porten naar andere toestellen. En dat levert een flink voordeel op. Google gaf zelf een voorbeeld: Essential had binnen drie dagen Android P up and running voor zijn Essential Phone.

Project Treble

Een proces dat eerder maanden duurde. Fabrikanten moeten nog steeds zelfs de keuze maken om updates uit te rollen, maar de drempel wordt zo een stuk kleiner.

Hopelijk gaat dit tot een toekomst leiden waarin elke Android smartphone jaar op jaar updates blijft ontvangen. Een toekomst die dichter in de buurt komt van iOS. Een toekomst zonder die problematische fragmentatie.

Elke smartphone die met Android Oreo wordt uitgebracht, ondersteunt Project Treble al. Dat is dus fantastisch nieuws. De basis ligt er reeds, nu moet de zoekgigant ervoor gaan zorgen dat fabrikanten er gebruik van gaan maken. Dit is in ieder geval al een veelbelovend begin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is het grootste probleem van Android smartphones eindelijk verleden tijd?
Sluiten