Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 aug 2018

10 nieuwe dingen die je met Android 9.0 Pie kunt doen

Zoals we weten is Android Pie pas gelanceerd en is het nu nog wachten totdat we er ook daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. Pixel gebruikers hebben geluk en zijn de eersten met de Android update. Andere gebruikers moeten wat langer wachten, maar in de tussentijd kunnen we ons alvast verheugen op de nieuwe features. Deze tien dingen kon je bijvoorbeeld met Android Oreo niet doen.

Meteen naar app features

Met Android Pie maken we kennis met App Actions. Dit zijn aangepaste snelkoppelingen naar bepaalde features binnen een app. Je belandt dus niet op het introscherm van de app, maar precies waar je moet zijn binnen het programma. Afhankelijk van de context krijg je bepaalde snelkoppelingen te zien. Als je bijvoorbeeld je oordopjes aansluit, zou je een link naar Spotify kunnen krijgen als je dat altijd gebruikt om muziek te luisteren.

Android Pie app actions

In het najaar krijgen we ook nog Slices. Dit zijn snelkoppelingen naar apps, die verschijnen in je zoekresultaten. Als je bijvoorbeeld iets zoekt over Netflix, zou je tussen de zoekresultaten ook de Netflix app tegenkomen.

Batterij slim gebruiken

We willen allemaal dat de batterij van ons toestel langer meegaat en Android Pie probeert je hiermee te helpen. Zo analyseert het systeem welke apps je minder spannend vindt en worden deze naar de achtergrond geschoven. De apps die je wel vaak gebruikt krijgen de prioriteit en hierdoor raakt je batterij minder snel leeg. Het systeem zou na verloop van tijd ook nog eens slimmer worden.

Android Pie Adaptive Battery

Helderheid automatisch aanpassen

Wat ook meehelpt om je batterijlevensduur te verlengen is het slim aanpassen van de helderheid van je display. Dit hoef je niet zelf te doen, maar het systeem helpt je gelukkig een handje. De Adaptive Brightness feature past de helderheid namelijk automatisch aan, rekening houdend met de app die je gebruikt en het omgevingslicht.

Adroid Pie Adaptive Brightness

Volume sneller regelen

Met het nieuwe besturingssysteem wordt het regelen van het volume van mediabestanden en stuk makkelijker een sneller. Je kunt bijvoorbeeld snel het volume helemaal uitzetten door één keer op de beneden volumeknop te drukken en vervolgens op het muzieknoot icoontje te tappen dat verschijnt. Daaronder is er ook meteen een tandwieltje, waar je het volume van andere dingen op je toestel kunt instellen, zoals oproepen, je muziek en het alarm.

Makkelijker screenshots maken

Ook het maken van screenshots wordt versimpeld, zodat je makkelijker even met één hand een shot kunt maken. In plaats van de volumeknop en de aan/uit knop ingedrukt te houden, kun je de aan/uit knop gewoon lang ingedrukt houden en dan op het scherm tappen. Dit zorgt ervoor dat je in ieder geval één knop minder hoeft te vinden aan de zijkant van je toestel.

Niet te lang bezig zijn

Google probeert met Android Pie onze digitale gezondheid te bevorderen. Te lang bezig zijn met je smartphone kan namelijk wat nare gevolgen hebben. In de settings vind je een nieuw kopje: Digital Wellbeing. Hier kun je precies zien hoeveel tijd je spendeert aan welke apps en kun je limieten instellen als deze cijfers te schokkend zijn.

Android Pie digitale gezondheid

 

Geen vervelende notificaties

Bij sommige apps is het handig dat je notificaties krijgt, maar er zijn ook apps waarvan de notificaties je niks interesseren. Als je vaak van bepaalde apps de notificaties meteen weg swipet, zal het systeem je op een gegeven moment vragen of je ze misschien niet gewoon wilt uitschakelen. Op deze manier hoef je niet eerst in de settings te gaan zoeken om van vervelende notificaties af te zijn.

Nu even rustig

Soms ben je druk aan het werk en wil je even niet afgeleid worden door je toestel. Je kunt dan de Do Not Disturb modus inschakelen en in Android Pie heeft deze een upgrade gekregen. Je kunt er nu ook voor kiezen om met de modus pop-up notificaties uit te schakelen, zodat je toestel niet telkens visuele afleidingen produceert en weer licht gaat geven.

Meer swipen

We krijgen met de Android update wat meer iPhone X-achtige swipe activiteiten. Zo verdwijnt het vierkante knopje aan de onderkant en kun je naar boven swipen op de home knop om je recente apps te bekijken. Als je nog een keer swipet krijg je al je apps te zien. Sommige van de swipe opties kun je in de settings nog aanpassen.

Android Pie

Rustig in slaap vallen met Android Pie

Als laatste kun je instellen dat je toestel je helpt om lekker in slaap te vallen. Dit maakt onderdeel uit van de tools om je digitale gezondheid op peil te houden. Je kunt je bedtijd opgeven en wanneer het bijna tijd is om te gaan slapen, wordt het scherm al wat grijzer en wordt de blauw licht filter geactiveerd. Daarnaast wordt de Do Not Disturb modus automatisch ingeschakeld. Als je weer wakker bent, verdwijnen deze instellingen automatisch weer.

Android Pie

Google is naast Android Pie ook nog druk geweest met zijn virtuele assistent Google Assistant. Deze spreekt sinds een klein maandje eindelijk ook Nederlands.

Gizmodo

Reageer op artikel:
10 nieuwe dingen die je met Android 9.0 Pie kunt doen
Sluiten