Ilona Braam
Ilona Braam Tech 6 aug 2018

Android 9.0 Pie gelanceerd: alles dat je moet weten

Al behoorlijk lang is de wereld aan het speculeren over waar die “P” precies voor staat in de naam van Google’s nieuwe besturingssysteem Android P. Vanaf nu hoeven we niet meer te raden naar allerlei lekkernijen, want de opvolger van Android Oreo is officieel gelanceerd. Het is Android Pie geworden. Dit is wat je moet weten over het nieuwe Android update.

Digitale gezondheid

Op zich zijn er niet zoveel verrassingen als het aankomt op de nieuwe features van Android Pie. Al een tijdje kunnen ontwikkelaars aan de slag met de bèta versie en is er inmiddels al behoorlijk wat bekend over het besturingssysteem. Ten eerste gaat Google ons helpen met onze digitale gezondheid. Verschillende onderzoeken zouden namelijk aantonen dat het toch niet helemaal goed voor ons is om de hele dag met onze smartphones bezig te zijn. Vandaar dat je met Android P een nieuw dashboard krijgt, waarmee je precies in de gaten kunt houden hoe lang je bezig bent met allerlei apps. Ook helpt het besturingssysteem je om niet meer tijd aan je smartphone te besteden dan je eigenlijk wilt en kun je daarvoor een wekker gebruiken. Als het bedtijd is, is het uiteraard tijd om je toestel weg te leggen en worden de kleuren op het display dan ook minder fel. Zo kun je rustig in slaap dommelen.

Slimme batterij

Eén van de grootste ergernissen aan een smartphone, is dat de batterij behoorlijk snel leeg gaat en dat je telkens in de weer moet met opladers en powerbanks. Google doet zijn best om dit probleem zo veel mogelijk te verzachten door slim met de batterij om te gaan. Met de zogenaamde “Adaptive Battery” feature houdt Android Pie bijvoorbeeld in de gaten welke apps je het meest gebruikt en wordt het energieverbruik hierop aangepast. Behalve je app gebruik, zorgt je display de hele tijd op 100 procent houden er ook voor dat je batterij binnen de kortste keren een stuk leger is. Ook hier wordt rekening mee gehouden in Android P en de helderheid van het display wordt met het nieuwe systeem automatisch bijgesteld afhankelijk van het omgevingslicht.

adaptive batttery Android Pie

Notch acceptatie en handige notificaties

Sinds de komt van de iPhone X zijn er behoorlijk wat toestellen op de markt verschenen met de befaamde notch. Hier kon Google uiteraard niet omheen en in Android Pie wordt daarom ook gewoon rekening gehouden met de inham aan de bovenkant van het display.  Ook is er gewerkt aan het rijker en handiger maken van de notificaties. Zo kun je met het nieuwe besturingssysteem bijvoorbeeld vanuit het meldingenscherm meteen al een berichtje beantwoorden.

Android 9 Pie

Wanneer kunnen we aan de slag met Android Pie?

Hoewel Android Pie nu officieel is gelanceerd, betekent het helaas niet dat iedereen er al meteen mee aan de slag kan. Uiteraard zullen Google’s eigen toestellen meteen de update krijgen en kunnen gebruikers met een Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL zich gelukkig prijzen. Android One toestellen zouden ook behoorlijk snel de update moeten krijgen. In de herfst zouden vervolgens de Nokia 7 Plus, OnePlus 6, Sony Xperia XZ2, Essential Phone, Xiaomi Mi Mix 2S, Oppo R15 Pro en de Vivo X21 aan de beurt zijn.

Verder zouden deze toestellen allemaal ook nog de Android Pie update krijgen. Wanneer dat precies gebeurt is echter nog maar de vraag. Dit hangt onder andere af van de smartphonemaker zelf en van de mobiele providers.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Android 9.0 Pie gelanceerd: alles dat je moet weten
Sluiten