Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 8 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Android Q brengt iconische Apple iPhone feature naar Android

Android Q lijkt meer en meer features te bevatten, ook functies uit iOS. In 2015 kwam Apple met het zogenaamde ‘3D Touch’, wat beschikbaar was op de Apple iPhone 6s and iPhone 6sPlus. Met 3D Touch kan een gebruiker een voorproefje krijgen van een app of link door harder te drukken op het scherm. Dit wordt door Apple ‘Peek and Pop’ genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld een voorproefje krijgen van een adres in de Maps app; een ‘Peek’. Druk je nog iets harder, dan ‘pop’ je de app open.

Android Q ‘deep press’

Google heeft een soortgelijke functie toegevoegd sinds Android 8 Oreo, maar dit was niet exact hetzelfde. Door op een app-icoon te klikken en dit icoon langer ingedrukt te houden, krijg je allerlei opties te zien. Nu, in Android 9 Pie, is hierop doorontwikkeld. Zo kun je dit gebaar gebruiken om vanaf het YouTube-icoon meteen jouw geabonneerde kanalen te zien. Volgens 9to5 Google staat in de documentatie van Android Q de vervolgstap op deze feature. Namelijk dat deze ‘long press’ vervangen gaat worden met een zogenaamde ‘deep press’. Zo kun je dus de hierboven omschreven functie bereiken door niet langer in te drukken, maar door simpelweg iets harder te duwen. En dat is uiteraard sneller.

Binnen de documentatie van MotionEvents valt te lezen dat de ‘deep press’ dezelfde functie bevat als een ouderwetse ‘long press’. Het gaat dus enkel om het verbeteren van de gebruikerservaring, niet om het toevoegen van een geheel nieuwe mogelijkheid. In tegenstelling tot 3D Touch zoals we dat kennen bij Apple iPhone, zal Android Q geen variaties in drukkracht bevatten. Hierdoor wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichte, middelzware, en zware ‘indrukgebaren’.

Google I/O

De manier waarop Google bepaalt of een Android-gebruiker hard of zacht drukt, wordt waarschijnlijk gedaan middels software. Hierdoor zou deze feature dus ook op huidige Android-telefoons kunnen verschijnen, maar dat is nog niet zeker. Wellicht gaat deze ‘hard press’ samen met een nieuw stukje hardware dat voortaan in vrijwel elke telefoon te vinden zal zijn. Dit zou de ‘deep press’ wel iets minder interessant maken, want in dat geval gaat het nog wel even duren voordat iedereen met deze functie aan de slag kan. We zullen er ongetwijfeld meer over horen tijdens Google I/O. De jaarlijkse conferentie die van 7 tot en met 9 mei loopt. Het is gebruikelijk dat Google tijdens dit evenement nieuwe features van Android onthult. Al hebben we uiteraard al het één en ander zelf kunnen zien in de Android Q beta.

Meer Google?

Google behoort tot de grootste techbedrijven ter wereld. En tech, daar zijn we gek op! Daarom bespreken we in onze podcast WantKast iedere week het laatste, en grootste, nieuws. Daar horen gesprekken over Google uiteraard ook bij.

Benieuwd naar onze WantKast? Check hieronder dan een aflevering!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5 Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Android Q brengt iconische Apple iPhone feature naar Android
Sluiten