Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 31 mei 2019

Android Q Beta weer beschikbaar op Huawei Mate 20 Pro?

Het was vorige week een uiterst zware week voor Huawei. Naast het feit dat de samenwerking met Intel, Qualcomm en ARM tot een einde kwam, werd het bedrijf ook geweerd door Google. Het bedrijf trok de Android-licentie in en de Mate 20 Pro verdween van de beta-lijst van Android Q. Maar nu lijkt het vlaggenschip toch weer in aanmerking te komen. Wat is er gaande?

Huawei Mate 20 Pro duikt op in Android Q beta-lijst

Afgelopen week werd duidelijk dat de Huawei Mate 20 Pro verdween uit het Android Q beta-programma. Het had alles te maken met de strijd tussen de Chinese techgigant en de Verenigde Staten. Na een uitvoerend bevel van President Donald Trump, moest Google de Android-licentie van de producent intrekken. De toekomst van Huawei werd een stuk onzekerder, met het verdwijnen van de Android Q beta als gevolg. Maar nog geen week later keert het toestel terug op de lijst met smartphones die de Android Q beta ondersteunen.

De Amerikaanse regering heeft, aan het einde van vorige week, Huawei een licentie gegeven. Hierdoor is het voor de producent mogelijk om 90 dagen lang te kunnen handelen met bedrijven uit Amerika. Dit zorgt ervoor dat Google, voor de komende drie maanden, nog steeds kan samenwerken met de Chinese techgigant. Volgens de website Android Police is dat ook precies de reden dat de Huawei Mate 20 Pro weer onderdeel is van het Android Q beta-programma. Hiermee is Android 9 Pie niet het laatste besturingssysteem dat te vinden is op het vlaggenschip uit 2018. Al is dat wel anders voor de Mate 30, die later dit jaar moet verschijnen. Dit model zal hoogstwaarschijnlijk draaien op het besturingssysteem dat Huawei zelf aan het ontwikkelen is.

Huawei Mate 20 Pro review camera

Snelle veranderingen

Maar voor nu zit het bedrijf nog goed en dat is eigenlijk best bizar om te zien. De markt kan zich, klaarblijkelijk, ontzettend rap ontwikkelen met een marktverschuiving tot gevolg. Waar Huawei behoorde tot een van de grootste ter wereld, werd het zomaar door alles en iedereen afgeschreven. Samenwerkingen kwamen tot een einde en de toekomst voor de smartphones van het merk was onzeker. Maar nu Google gewoon weer meedoet, en ook de SD association en de Wi-Fi Alliance weer aan boord zijn, lijkt het bedrijf voorlopig nog even uit de problemen te zijn.

Of de Amerikaanse regering na het verlopen van de licentie ander gaat handelen, is overigens nog maar de vraag. Maar dat Huawei zich aan het voorbereiden is op het ergste, mag duidelijk zijn. En dat is misschien maar goed ook.

Reageer op artikel:
Android Q Beta weer beschikbaar op Huawei Mate 20 Pro?
Sluiten