Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 28 jan 2019

Android Q: ondersteuning voor Face ID-achtige feature

Een tijdje geleden werd bekend dat de gezichtsherkenning van Google, waarmee Android toestellen ontgrendelt worden, alles behalve veilig zou zijn. In vergelijking met Face ID was het zelfs beschamend slecht te noemen. Google lijkt de uitkomst serieus genomen hebben en komen met een Face ID-achtige feature voor gezichtsherkenning in Android Q.

Verbeterde gezichtsherkenning voor Android Q

Google komt met een Face ID-achtige feature voor Android Q. Nu horen we de vraag al door de wandelgangen galmen: gezichtsherkenning is toch een Face ID-achtige feature? En dat klopt. Android is al een tijdje voorzien van gezichtsherkenning, maar pakt het heel anders aan dan Apple. Waar Face ID een 3D mal maakt van je hoofd, doet de camera van Google het met een 2D foto. In een recent onderzoek komt naar buiten dat de functie wel degelijk werkt, maar bijzonder onveilig is. Waar Apple’s Face-ID niet te doordringen was, stortte de beveiliging van Android als een kaartenhuis in elkaar. Daar lijkt producent Google nu iets aan te doen.

XDA Android Q Google Face ID Apple

Volgens XDA, die door een code in Android Q deze informatie kan delen, krijgen we te maken met verbeterde gezichtsherkenning. Google zou in haar aankomende besturingsysteem werken met aanvullende sensoren, waardoor ontgrendeling met gezichtsherkenning een stuk geavanceerder wordt. Naast het feit dat de camera haar werk doet om je te identificeren, zullen de sensoren ook bijdragen aan een verbeterde werkwijze. Een werkwijze die ook nog eens een stuk veiliger te noemen is.

Door de code in Android Q komen we erachter dat Google een afstandssensor en een infraroodsensor gebruikt in de beveiliging. Iets wat we overigens ook terug vinden in Apple‘s Face ID. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid van gezichtsherkenning opeens een heel stuk groter wordt. Simpel gezegd: het wordt een stuk moeilijker om de software te misleiden. Android maakt vanaf Q dus geen gebruik meer van een simpele 2D foto, maar van een 3D mal. Daarnaast houdt Google wel vast aan een patroon, wachtwoord of code. Wanneer je gezicht niet herkent wordt moet je gebruik maken van een van deze opties.

Android Q Dark Mode

Android Q wordt naar verwachting rond maart aangekondigd en ziet, waarschijnlijk, zijn uiteindelijke release in augustus dit jaar.

XDA

Reageer op artikel:
Android Q: ondersteuning voor Face ID-achtige feature
Sluiten