Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 16 mrt 2019

Met Android Q heb je niks extra’s meer nodig om je scherm op te nemen

Soms kan het handig zijn om een video te maken van wat er precies op je smartphone scherm gebeurt. Als je bijvoorbeeld aan iemand wilt uitleggen hoe ze iets moeten doen in de instellingen, is het gewoonweg makkelijker om het te laten zien in plaats van het proberen zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Op het moment is deze feature helaas niet standaard ingebouwd in Android, maar als het goed is gaat daar verandering in komen met Android Q.

Native display opnemen

Natuurlijk is het nu ook al mogelijk om een video te maken van wat er op je display gebeurt. Bij sommige interfaces van bepaalde smartphonemakers is het bijvoorbeeld ingebouwd en als dat niet het geval is, kun je altijd nog aan de slag met apps van derden. De fijnste oplossing is echter als Google zelf met de mogelijkheid komt en dat lijkt inderdaad te gaan gebeuren met Android Q.

Android Q scherm opnemen

Nu al in Android Q bèta

De feature is al beschikbaar in de Android Q bèta, maar werkt op het moment nog niet al te denderend. Maar daarvoor is het dan ook nog een bèta en in de uiteindelijk versie zou alles soepel moeten verlopen. Om een screen video te maken, kun je dan lang drukken op de power knop om een menu aan de zijkant te openen. Daar zul je de optie “Start Recording” vinden om te beginnen met opnemen. Je krijgt hiervoor nog wel even een waarschuwing dat alles wat op je scherm gebeurt opgenomen gaat worden. Je bent dus gewaarschuwd als je dubieuze dingen van plan bent.

Handige feature voor Pixel gebruikers

Naast de nieuwe feature om je scherm te kunnen opnemen, komt Android Q ook met een handige feature voor gebruikers met een Pixel smartphone. Om de één of andere reden zijn deze gebruikers behoorlijk vaak een app kwijt op het scherm. De apps lijken per ongeluk te worden verwijderd en als je er pas na een tijdje achter komt, kan het nogal een klus zijn om je te herinneren welke app daar ook alweer stond. Om gebruikers hiermee te helpen zal er in de Pixel launcher een bericht verschijnen, waarin wordt vermeld dat een item is verwijderd. Daarnaast is er meteen ook een linkje om het ongedaan te maken, zodat je je verdwenen app weer terug kunt toveren. Best handig.

Android Q Pixel feature
Android Q is officieel natuurlijk bedoeld voor je smartphone of tablet, maar met wat inzet kun je het besturingssysteem ook op andere apparaten werkend krijgen. Zo lukte het Billy Laws en Max Keller om een vroege versie van Android Q werkend te krijgen op een Nintendo Switch.

Android Police

Reageer op artikel:
Met Android Q heb je niks extra’s meer nodig om je scherm op te nemen
Sluiten