Android-smartphone resetten? Zo maak je eerst een back-up

Is je telefoon niet meer wat het geweest is? Dan kan een reset de oplossing zijn! Voordat je dat doet is een back-up van groot belang.

In dit artikel leggen we je uit hoe je ervoor zorgt dat al je gegevens bewaard blijven. Het fijne is dat het maken van een back-up helemaal niet moeilijk is.

Google Android 10 Google Pixel 4 Google Assistant
Google geeft een steuntje in de rug (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

Een zet in de rug

Allereerst is het prettig om te weten dat Google al automatisch een deel van het werk doet. Het bedrijf uit Mountain View zorgt er namelijk vanzelf voor dat je contacten, je belgeschiedenis, je sms-berichten en je instellingen (zoals wanneer je niet gestoord wil worden) op Google Drive opgeslagen worden. Het fijne hierbij is dat deze back-up daarnaast geen ruimte inneemt in jouw opslagruimte.

Aan de slag met je back-up

Ga naar de instellingen van je telefoon en zoek op ‘back-up’. Kies vervolgens voor ‘Back-up’ als optie. Het ligt voor de hand dat deze mogelijkheid bovenaan in je scherm verschijnt. Zorg er dan voor dat ‘Back-up maken in Google Drive’ aanstaat. Daarnaast kan je ervoor kiezen om met ‘Nu back-up maken’ om een zo actueel mogelijke versie van je telefoon op te slaan. Op deze manier heb je de eerste stap gezet en zijn al je bestanden opgeslagen.

Dan zijn je foto’s en video’s aan de beurt. Een back-up voor je foto’s maak je het makkelijkst met Google Photos. In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe je met deze app een back-up maakt. Klik hier om het stappenplan daarvan in te zien. Gelukkig kunnen we verklappen dat ook deze stap niet al te lastig is. Om de back-up vervolgens te herstellen moet je simpelweg na je reset Google Photos opnieuw installeren en het zijn werk laten doen.

Google Photos logo
Het logo van Google Photos. (Afbeelding: Google)

Een back-up voor de experts

Weet je wat rooten is en wil je graag je data tot in de kleinste details overzetten? Gebruik dan Titanium Backup. Met deze app zet je niet alleen al je persoonlijke gegevens en apps over, maar ook de data van de apps zelf. Dit betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld al je snelkoppelingen van je apps op dezelfde plaats blijven staan. Titanium Backup zorgt zo voor een completere back-up dan Google.

Dit moet je alleen doen als je echt verstand hebt van telefoons en bereid bent om risico te nemen. Het rooten van je telefoon hiervoor is immers noodzakelijk en bij de meeste telefoons vervalt hierbij je garantie. Rooten is daarom pas aan te raden als je garantie is verlopen en je graag met een omweg je toestel alsnog nieuwe softwareversies wil blijven geven.

We hopen je geholpen te hebben om jouw toestel langer mee te laten gaan. Ben je benieuwd hoe je een back-up op een nieuwe telefoon herstelt? Klik dan hier!

Reageer op artikel:
Android-smartphone resetten? Zo maak je eerst een back-up
Sluiten