Zo vind je je Android smartphone weer terug

Gedurende de dag is het niet iets vreemds dat je wel eens telefoon kwijtraakt, maar doorgaans vindt je hem ook snel weer terug. Je toestel echt kwijtraken is een heel ander verhaal en kan aanvoelen alsof je opeens een groot deel van je leven mist. In zeker opzicht is dat ook een beetje zo, aangezien je foto’s, video’s en gesprekken er allemaal opstaan. Als je wilt voorkomen dat je toestel echt kwijtraakt, kun je gelukkig een paar maatregelen nemen zodat je hem uiteindelijk weer kunt opsporen.

Find My Device

Als eerste kun je de Find My Device app gebruiken, die tegenwoordig op de meeste Android toestellen te vinden is. Als dat niet zo is kun je de app downloaden via de Google Play Store. Om de app te kunnen gebruiken om je toestel op te sporen, moet je wel van tevoren wat werk verrichten. Zo moet je wat dingen activeren en dat doe je in je settings bij Security & lock screen > Device administrators. Zoek hier naar “Find My Device” en schakel deze in.

verloren smartphone

Ga vervolgens terug naar het hoofdmenu van de settings en kies voor “Location”. Schakel hier “Location” in en kies vervolgens voor “Mode”. In dit menu zorg je er weer voor dat “High Accuracy” is aangevinkt. We zijn bijna klaar met de activaties, maar eerst moet je nog even naar het vorige scherm om vervolgens voor “Google Location History” te kiezen. Schakel hier “Location History” en “This device” in.

Vinden via de browser

Nu ben je er klaar voor om als een ware Sherlock je toestel te kunnen opsporen. Mocht je hem weer eens verlegd hebben, kun je in de browser naar android.com/find gaan. Mogelijk moet je hier je Google emailadres en wachtwoord invoeren en vervolgens kun je voor verschillende opties gaan. Als eerste kun je ervoor kiezen om je toestel een geluidje te laten maken. Dat is natuurlijk alleen handig als je smartphone ook in de buurt is. Daarnaast heb je de optie om je toestel te beveiligen, zodat degene die hem vindt of heeft genomen niet op je homescreen terecht kan. Dit is vooral handig als je nog geen pincode of vingerafdruk had ingesteld om het toestel te ontgrendelen. Als laatste kun je ook je toestel wissen als je zeker weet dat je hem niet terug krijgt.

Als het goed is krijg je via de browser ook te zien waar je toestel zich bevindt op de kaart. Mocht de Find My Device feature hem niet kunnen vinden, komt dat waarschijnlijk omdat je telefoon op het moment geen internet verbinding heeft. Je kunt dan het beste telkens blijven checken totdat je wel iets ziet.

Google Assistant helpt een handje

Ook Google Assistant kan je helpen om je toestel te vinden als je een Google Home speaker hebt. Je smartphone moet dan wel ingelogd zijn op dezelfde Google account als je speaker en via de Home app moet je je account en stem hebben gelinkt aan je Google Home. Daarnaast moet je smartphone wel aan zijn en verbonden zijn met een internet netwerk. Als laatste moet uiteraard ook Find My Device zijn geactiveerd. Als dat allemaal het geval is kun je Google Assistant benaderen met “OK Google, find my phone”. De assistent zal eerst confirmeren over welk toestel het gaat en vervolgens zal het je bellen. Zelfs als je je beltoon uit hebt gezet, zal hij een geluidje maken. Maar natuurlijk moet hij wel weer in de buurt zijn en anders hoor je niks.

GOOGLE-Home-Wit

Where’s My Droid

Naast Google, zijn er ook apps van andere bedrijven die je kunnen helpen. Where’s My Droid is zo’n app en deze kan net zoals Google ook je toestel bellen. Daarnaast kan hij de smartphone in Google Maps via GPS en kun je een wachtwoord instellen, zodat degene die je toestel vindt geen veranderingen kan aanbrengen aan apps. Er is ook een Stealth Mode, die ervoor zorgt dat de mogelijke dief je binnenkomende berichten niet kan lezen, maar in plaats daarvan een aanpasbare waarschuwing ziet. De app heeft ook nog een Pro versie, waarmee je onder andere nog informatie van het toestel kan wissen en het toestel kan vergrendelen.

Where's My Droid

Lost Android

Lost Droid is vooral handig als je op afstand toegang wil tot je verdwenen toestel.  Via de website kun je bijvoorbeeld gevoelige informatie wissen en een bericht sturen naar het toestel om de vinder over te halen hem terug te geven. Daarnaast kun je ook instellen dat inkomende oproepen worden doorverwezen naar een ander nummer en een lijst bijhouden van gemaakte oproepen, verzonden berichten en foto’s die met het toestel worden gemaakt.

Lost Android

Cerberus anti diefstal

Als laatste hebben we nog Cerberus anti diefstal voor je als je je toestel kwijt bent. Het is een app met redelijk wat opties. Zo kun je je toestel vergrendelen, laten afgaan en wissen. Daarnaast kun je ook nog op afstand toegang verkrijgen tot de camera en zelfs een alarm laten afgaan om de dief de stuipen op het lijf te jagen. Deze gaat ook af als de smartphone op stil is gezet. Verder kun je instellen dat de Cerberus app onzichtbaar is tussen je andere apps, zodat hij stiekem data naar de Cerberus website kan versturen of via SMS naar een ander toestel met de Cerberus app.

Cerberus anti diefstal smartphone kwijt

Uiteraard zijn er nog veel meer apps en websites, die kunnen helpen met je toestel. Maar mocht je telefoon gestolen of verloren zijn, moet je deze vijf dingen in ieder geval meteen doen.

Android Central

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo vind je je Android smartphone weer terug
Sluiten