David van Benthem
David van Benthem Smartphones 21 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Android smartphone aan z’n einde? Zo geef je hem een tweede leven!

Heb je net een nieuwe telefoon aangeschaft omdat je oude Android smartphone zo traag was? Blaas er dan een nieuw leven in!

Er zijn allerlei manieren om je telefoon sneller te maken en hem langer mee te laten gaan. Met soms verrassend weinig werk kan je grote stappen zetten om jouw oude rakker weer op te knappen. Daarom 7 manieren om jouw Android smartphone op te schonen.

Samsung Galaxy S8 uitdaging
Gewoon opnieuw opstarten doet wonderen (Afbeelding: WANT)

Have you tried to turn it off and on again?

Inderdaad, gewoon je telefoon opnieuw opstarten kan werken! Door dit te doen kan je toestel een flink stuk geheugen vrijmaken: zeker als je hem normaal nauwelijks uitschakelt. Het wekelijks opnieuw opstarten van een Android smartphone, zeker één met beperkt werkgeheugen, is daarom een absolute aanrader.

Ook kan het helpen om te kijken of je telefoon helemaal up-to-date is. Op deze manier weet je zeker dat je toestel is voorzien van de laatste beveiligingsupdates en bug fixes. Om te checken of je een nieuwe update kan installeren moet je meestal naar het ‘Systeem’ of het ‘Software update’ paneel in de instellingen van je telefoon.

Want Awards OnePlus 5T
Ook jouw OnePlus 5T kan een opschoning gebruiken (Afbeelding: WANT)

Gooi weg wat je niet nodig hebt

Ik ga eerlijk zijn: ik gooi nauwelijks apps weg die ik nooit meer gebruik. Dat is eigenlijk best dom, omdat die apps op de achtergrond blijven draaien en daarom onnodig vermogen van je telefoon vragen. Je batterij gaat daardoor sneller leeg en je Android smartphone wordt een trager van. Gooi dus echt alles weg dat je niet gebruikt: het kan een groot verschil maken.

Heb je foto’s die veel ruimte innemen en die je niet wil verwijderen? Verplaats ze dan naar een SD-kaart of naar de cloud. Op deze manier kan je al je herinneren blijven bewaren, maar belast je je oude Android smartphone er niet mee. Diensten als Google Drive, Dropbox en iCloud zijn vaak gratis voor een beperkte hoeveelheid opslagruimte.

xperia xz2 compact kleine telefoon
De Sony Xperia XZ2 (Afbeelding: Sony)

Dark mode voor je Android smartphone

Gaat je batterij snel leeg? Dan kan het helpen om alles wat donkerder te maken. Een sobere wallpaper, WhatsApp en Facebook een dark mode geven en ga zo maar door. Zeker als je telefoon een OLED scherm heeft maakt dat een groot verschil. Bij zulke schermen staan veel pixels namelijk daadwerkelijk uit als je een zwarte wallpaper hebt. Passend in dit straatje kan het natuurlijk ook helpen om je schermhelderheid een tandje lager te zetten. Hoe meer licht je telefoon immers geeft, hoe sneller hij leeg gaat. Tot slot helpt het ook om een always-on functie uit te schakelen. Zo’n feature is namelijk handig, maar kan ook een flinke last zijn voor je batterij.

Gebruik Lite versies voor je oude Android smartphone

Veel bekende apps zoals Google Chrome en Facebook zien er over de jaren heen steeds gelikter uit. De prijs daarvan is dat ze ook steeds meer van je telefoon vragen. Gelukkig zijn er voor veel van deze apps lite-edities, die je gewoon in de Google Play Store kan terugvinden.

Een lite mode ziet er minder mooi uit, maar werkt vaak een stuk sneller, omdat de interface simpeler is. Ook gaat je Android smartphone langer mee als je lite-varianten gebruikt in plaats van de originele apps of versies.

Google Pixel Android Q
De Google Pixel (Afbeelding: Google)

Terug naar je fabrieksinstellingen

Als niets meer werkt, kan het helpen je telefoon helemaal te resetten. Voordat je dit doet moet je eerst een back-up van al je belangrijke gegevens maken. Ga vervolgens naar de sectie ‘Systeem’ in je instellingen en kies vervolgens voor iets als ‘Opties voor resetten’. Kies vervolgens de meest rigureuze variant, die meestal de naam fabrieksinstellingen met zich draagt. Op deze manier schoon je je telefoon zo goed mogelijk op en doe je er echt alles aan om er een echt nieuw leven in te blazen. Natuurlijk kost deze maatregel meer inspanning en is het dus pas aan te raden als bovenstaande middelen niet het gewenste effect behalen.

We hopen je geholpen te hebben om je toestel weer een stuk sneller te maken. Ben je benieuwd of je 10 dingen van het oude internet herkent? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Android smartphone aan z’n einde? Zo geef je hem een tweede leven!
Sluiten