Android smartphone te langzaam? Zo maak je hem een stuk sneller!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Ft6wmvbw_mdi.jpg)
Smartphones zijn anno 2019 een verlengstuk van ons lichaam geworden, we kunnen bijna niet meer zonder. Daarom is het des te vervelender wanneer deze langzaam begint te worden. Helaas gebeurt dat, met oudere toestellen, regelmatig. Maar met deze vier tips krijg je het voor elkaar om je Android smartphone weer te voorzien van een flinke boost. De trage dagen zijn geteld.
Android smartphone sneller maken (maar dan goed)
Een traag apparaat is ontzettend vervelend. Dat geldt niet alleen voor smartphones, maar ook zeker voor computers en consoles. Maar waar je deze vaak met redelijk wat moeite sneller kan maken, zijn er voor die eerste veel trucjes te vinden op het internet. Deze foefjes zorgen ervoor dat je smartphone wat sneller wordt, maar de tips liggen vaak redelijk voor de hand en hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Zeker op het gebied van Android smartphones is het mogelijk om nog iets verder te gaan dan het verwijderen van apps of het opschonen van je homescreen.
Met de ontwikkelaarsopties kom je namelijk een heel eind als het op het sneller maken van je smartphone aankomt. De enige moeilijkheid hierbij is alleen dat je de juiste opties wel moet kunnen vinden. Om je te helpen hebben we vier tips op een rijtje gezet, waarmee jij je Android smartphone zonder twijfel sneller gaat maken. Lees ze dus goed door, pas ze toe en geniet van een sneller toestel.
#1 Schakel ontwikkelaarsopties in
Door ontwikkelaarsopties in te schakelen op je Android smartphone, krijg je een arsenaal aan nieuwe opties voor je kiezen. Het is op deze manier mogelijk om je toestel veel meer te tweaken naar je eigen verwachtingen, en hem dus ook sneller te maken. Maar voor we je kunnen vertellen welke opties je moet hebben, is het handig om eerst te vertellen hoe je een ontwikkelaar kunt worden.
Uiteraard is een opleiding niet vereist en hoef je niet daadwerkelijk een ontwikkelaar te worden. Je Android toestel moet het alleen denken. Om dit voor elkaar te krijgen duik je in de instellingen en kies je de optie Info telefoon. Vanuit daar zoek je naar Softwaregegevens, klik je deze aan en zoek je de tekst Buildnummer op. Wanneer je deze gevonden hebt tik je op die optie, totdat je een melding krijgt waarin verteld wordt dat je nog een paar stappen verwijderd bent van het worden van een ontwikkelaar. Tik gerust verder! Wanneer je nog even doorgaat krijg je wederom een melding en heb je toegang tot de ontwikkelaarsopties.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FScreenshot_20190708-132905_Settings.jpg)
En met die toegang kun je de volgende drie opties makkelijk uitvoeren om je Android smartphone een stuk sneller te maken.
#2 Schakel actieve Android services uit
Wanneer je toegang hebt gekregen tot de ontwikkelaarsopties is het, bijvoorbeeld, mogelijk om te beslissen welke diensten actief mogen zijn op je toestel. Om dit te kunnen doen moet je naar de optie Actieve services in de Ontwikkelaarsopties. Dit kopje is te vinden onder OEM-ontgrendeling en boven Webview-implementatie. Door Actieve Services te openen krijg je een lijst onder ogen met alle diensten die draaien op je toestel. Uiteraard zijn er een aantal diensten die nodig zijn om je toestel te laten draaien, maar er staan er ook een hoop tussen die simpelweg niets betekenen voor het toestel. Deze desbetreffende opties kun je stoppen of je kunt aan Google verklikken dat er iets niet helemaal pluis is.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FScreenshot_20190708-133202_Settings.jpg)
Schakel je de onnodige diensten uit, dan worden deze uitgeschakeld en heeft je telefoon een service minder waar het zijn aandacht aan moet besteden. En daarmee wordt je Android smartphone dus ook weer een beetje sneller.
#3 Kneitersnelle animaties
Een andere manier om je Android smartphone iets sneller te maken, is simpelweg door de animatiesnelheid aan te passen. Door in Ontwikkelaarsopties naar het kopje Tekening te gaan, is het mogelijk om dit te doen. In dit blok staan de opties Vensteranimatieschaal, Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal. Als je deze nog nooit hebt aangepast staan deze, hoogstwaarschijnlijk, alle drie op 1x. Door de opties stuk voor stuk aan te tikken is het mogelijk om dat te veranderen. Kies je een getal dat hoger is dan 1x, dan zal de animatie langzamer worden. Kies je een getal dat kleiner is, dan wordt de animatie sneller. En die laatste optie is de optie die we willen gebruiken. Persoonlijk heb ik ze alle drie op 0.5x staan en zijn de animaties naar mijn zin snel genoeg. Is dit nog steeds te langzaam voor je, dan is het ook mogelijk om de animaties uit te zetten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FScreenshot_20190708-134208_Settings.jpg)
Om je een goed beeld te geven wat iedere optie precies doet, hebben we hieronder een korte samenvatting voor je neergezet:
- Vensteranimatieschaal -> bepaalt hoe snel het systeem tussen verschillende schermen wisselt
- Overgangsanimatieschaal -> bepaalt hoe snel de pop-ups verschijnen
- Duur van animatieschaal -> heeft invloed op de animaties van het systeem, zoals het verschijnen van recente apps
#4 Multitasken op Android als een malle
Sinds de uitrol van de Android multitask feature zijn smartphones al een aanzienlijk stuk sneller geworden. Echter is het helaas wel het geval dat nog niet iedere app over deze feature beschikt. Gelukkig is daar via Ontwikkelaarsopties iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld de desbetreffende applicaties gewoon mee laten doen met de multitask feature. Dit doe je door de optie Formaat activiteiten geforceerd aanpasbaar maken te selecteren. Deze optie is helemaal onderaan de Ontwikkelaarsopties te vinden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FScreenshot_20190708-135050_Settings.jpg)
Dit zorgt ervoor dat alle apps schaalbaar zijn, zodat je ze in de multitask modus gewoon kunt gebruiken. Helaas moeten we wel eerlijk bekennen dat bepaalde applicaties best koppig zijn en dus gewoon hun eigen plan trekken. Hou er dus rekening mee dat de meeste apps gewoon meedoen, maar er af en toe eentje tussenzit die dit niet doet.