Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 27 mei 2019

Android: nieuw geheim wapen OnePlus en Samsung gereed

Door nieuwe geavanceerde chip-technologie├źn zijn Android smartphones is de loop der jaren een stuk sneller geworden. Iets dat Google voornamelijk te danken heeft aan het werk van chip-ontwerper ARM. Het bedrijf introduceert een gloednieuwe technologie dat het geheime wapen wordt van o.a. de toekomstige OnePlus en Samsung smartphones.

ARM onthult geheim wapen toekomstige Android-smartphones

Android-smartphones zijn de afgelopen jaren aanzienlijk sneller geworden, maar het dak is nog niet bereikt. Dat het altijd beter kan wordt duidelijk door de nieuwe chip-technologie die het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ARM introduceert. Het gaat om de nieuwe A77 processor die smartphones met het besturingsysteem van Google een stuk sneller moet maken. Sterker nog: de nieuwe technologie zou zomaar eens het geheime wapen van toekomstige OnePlus en Samsung smartphones kunnen worden.

ARM ontwerpt chips en verkoopt vervolgens licenties voor deze designs aan bedrijven als Samsung, Qualcomm en MediaTek. Dat is de hele reden dat Huawei bijvoorbeeld geen Kirin chip meer kan maken, ondanks het feit dat hun eigen HiSilicon de productie verzorgt. Sommige partijen kopen slechts een deel van de chips, zoals Apple alleen de software koopt, en andere gebruiken de componenten voor hun smartphones. De partijen die daarvoor kiezen, waarschijnlijk Samsung en Qualcomm, kiezen dan ook direct voor meer snelheid op hun toestellen. De nieuwe processor, die in 2020 voor het eerst gebruikt zal worden, moet ervoor zorgen dat Android-smartphones zo’n 20% sneller worden door een heuse CPU-boost.

En zo’n CPU-boost kunnen producenten als OnePlus en Samsung wel degelijk gebruiken in de strijd met Apple. Ondanks het feit dat de prijskaartjes van de iPhones ter discussie liggen op dit moment, kunnen we er niet omheen dat ze de markt op het gebied van CPU prestaties domineren. Zo weet de iPhone XS in benchmarks een score van 4797 te halen en komt de Galaxy S10 op een score van 3414 uit. Een groot verschil dat in de komende jaren wel degelijk kleiner moet worden.

Tegenvaller voor OnePlus en Samsung?

Het enige probleem van een smartphone met hogere CPU-prestaties, is dat de batterij eronder gaat lijden. De nieuwe A77 vereist wel degelijk meer kracht dan zijn voorganger en dat betekent dat de accuduur van smartphones erop achteruit gaan. Net op het moment dat Android-smartphones daar flinke stappen in hebben gemaakt de laatste jaren. Waar een hele dag gebruik eerder de standaard was bij een volledig geladen accu, is dat op dit moment zo’n 1,5 dag. Met de nieuwe chip zullen producenten aan de haal moeten met grotere accu-capaciteiten om dit te behalen.

OnePlus 7 Pro

Naast de CPU-prestaties zullen ook de GPU-prestaties van Android toestellen verbeteren. ARM maakt bekend dat de nieuwe Mali-G77, die zorgt voor de grafische performance, zo’n 40% beter presteert dan de voorgaande G76 processor. Of dit ook daadwerkelijk zo is kunnen we vanaf volgend jaar ervaren.

Reageer op artikel:
Android: nieuw geheim wapen OnePlus en Samsung gereed
Sluiten