Kijk goed: deze LEGO-kunstwerken kunnen je Bitcoin, Litecoin en meer opleveren

De kunstwereld is voor veel mensen erg verwarrend. Zo lijkt de waarde van een schilderij vaak af te hangen van wat iemand ervoor over heeft. Het ene schilderij kan er voor de ene persoon briljant uitzien en maar 50 euro kosten, terwijl een paar stippen op een doek aan de andere kant weer duizenden euro’s waard kunnen zijn. Bij de “schilderijen” uit de nieuwe serie New Money van kunstenaar Andy Bauch hangt de waarde er ook maar net vanaf. De waarde van deze kunstwerken is echter gelinkt aan de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrency.

Wallet sleutels verstopt in kunstwerken

Bauch begon zich in 2013 te interesseren voor cryptocurrencies en kocht in 2016 voor verschillende bedragen bitcoins, litecoins en andere altcoins, die hij in verschillende wallets stopte.

De cryptocoins kocht hij echter niet om later in te cashen, maar voor mensen die bereid zijn om zijn kunstwerken kritisch te bekijken. De sleutels van de verschillende wallets heeft hij namelijk verstopt in de New Money serie, waarvan de naam nu opeens erg toepasselijk lijkt.

Andy Bauch cryptocurrency kunstwerken

Van code naar visueel beeld

De werken bestaan uit verschillende patronen, gemaakt met LEGO blokjes. Om de patronen te creëren heeft de kunstenaar een algoritme aan het werk gezet om de codes van de sleutels om te zetten naar een visueel beeld. Hier en daar werd het algoritme nog aangepast, totdat de beelden de goedkeuring van de kunstenaar hadden.

Uiteraard heeft hij daarna nog wel even gecheckt of je inderdaad de goede sleutels uit de kunstwerken kunt halen.

Andy Bauch LEGO kunstwerk

Interessante titels

De sleutels bestaan uit verschillende letters en nummers en kunnen de wallets, die hier te vinden zijn, openen. Aan de titels van de LEGO kunstwerken kun je afleiden welke cryptocurrency erin verstopt zit en wat de waarde van de coins was in 2016. Elk schilderij heeft weer een andere intrinsieke waarde.

Zo zijn er werken met een waarde van 10 dollar, maar ook met een waarde van 250 dollar. De kunstwerken worden overigens niet voor die bedragen verkocht. Je kunt bijvoorbeeld een van de 10 dollar Bitcoin schilderijen kopen voor 1.500 dollar.

Andy Bauch kunstwerk

Decoderen maar

Je zou het schilderij kunnen kopen om de sleutel te achterhalen, maar ook iedereen die het schilderij bekijkt zou er met de coins vandoor kunnen gaan. Online zijn de kunstwerken te zien op artsy.net. In het echt waren de werken te bewonderen en ontcijferen bij Castelli Art Space in Los Angeles.

Tijdens de expositie werd live ook de huidige waarde van de versleutelde coins geprojecteerd. De totale waarde van de kunstwerken was tijdens de expositie zo’n 10.000 dollar.

Kunst kan voor allerlei verschillende doeleinden ingezet worden. Waar Andy Bauch bezig is met cryptocurrency, zorgt deze Nederlandse kunstenaar ervoor dat mensen zich meer bewust worden van lichtvervuiling.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Kijk goed: deze LEGO-kunstwerken kunnen je Bitcoin, Litecoin en meer opleveren
Sluiten