Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 12 jun 2018

Beleef het Anne Frank Huis in VR met speciale app

Vandaag is het de 89e geboortedag van Anne Frank, het meisje dat we allemaal kennen van haar beroemde dagboek. Per jaar komen er maar liefst 1,3 miljoen bezoekers naar het Anne Frank Huis om daar het verhaal van Anne te beleven en te beseffen hoe het was om onder te duiken. En op deze 89e geboortedag heb je nog een mogelijkheid om het Anne Frank Huis te bezoeken: via een speciale app voor VR-bril

Het Anne Frank Huis in VR

Deze app is nu beschikbaar voor de verschillende Oculus-brillen, waaronder de onlangs gelanceerde Oculus Go, en de Samsung Gear VR via de Oculus App Store. De app is gemaakt door Force Field VR in nauwe samenwerking met Oculus en het Anne Frank Huis. Zij hebben lang onderzoek gedaan naar hoe het achterhuis er uit zag op het moment dat Anne daar met haar familie verbleef en de afmetingen van de verschillende ruimtes nauwkeurig opgemeten. Het resultaat is een app die je enerzijds de mogelijkheid geeft om het Anne Frank Huis op afstand te bezoeken en anderzijds laat zien hoe het er in die tijd uitzag.

Anne Frank

Het Anne Frank Huis van nu is namelijk kaal. Nadat Anne Frank en de andere onderduikers werden ontdekt en opgepakt, werden alle spullen daar weggehaald. Toen Otto Frank als enige overlevende van de kampen terugkeerde in Amsterdam trof hij het zo aan en besloot hij dat het altijd zo moest blijven. De leegte symboliseert daarbij enigszins de leegte die Otto voelde.

De app is gratis te downloaden en geeft je de mogelijkheid om het Anne Frank Huis vrij te doorlopen of het verhaal van Anne te beleven via de Story-modus. Wij hebben die laatste getest tijdens de lancering van de app in het Anne Frank Huis zelf. Het is een behoorlijk indrukwekkend geheel. In zo’n vijfentwintig minuten doorloop je het huis en beleef je het verhaal. Het huis komt tot leven omdat verschillende passages uit het boek worden voorgelezen terwijl je je op dat moment in die ruimte bevindt. Zo hoor je hoe Anne haar kamer wilde inrichten terwijl je daar staat en klaagt ze over het eentonige eten wanneer je je in de keuken bevindt.

Anne Frank

Het is de makers daarbij gelukt om de ellende van het onderduiken echt goed over te brengen. Iedereen weet hoe het verhaal afloopt, maar toch maakt het nog indruk als je op de zolder staat, je door het raam de Anne Frankboom ziet, de duiven hoort en je dan een passage krijgt waarbij Anne hopeloos is en het beeld vervolgens zwart wordt. Het komt binnen en dat is knap voor een app als deze.

Als je VR-bril hebt, haal de app. Hij is gratis en het maakt gewoon indruk. Het is een perfect voorbeeld van wat voor meerwaarde Virtual Reality kan hebben. Heb je nog geen VR-bril? Lees dan hier onze review van de Oculus Go.

Reageer op artikel:
Beleef het Anne Frank Huis in VR met speciale app
Sluiten