Denk aan je veiligheid en privacy: op deze manier kun je anoniem downloaden

Het woord downloaden komt met een negatieve connotatie, omdat het vaak gebruikt wordt om dingen op je computer te krijgen, waar je eigenlijk geen recht op zou hebben. Het downloaden van de laatste bioscoophit mag niet en je zou er in principe voor beboet kunnen worden. Maar downloaden hoeft niet alleen illegaal downloaden te betekenen. Het internet is groot en er valt van alles te downloaden. Illegaal of niet, soms wil je gewoonweg niet dan er gevolgd kan worden wat je allemaal downloadt. Gelukkig zijn er manieren om anoniem je downloads uit te kunnen voeren en dit is hoe het werkt.

VPN

VPN staat voor Virtual Private Network en is waarschijnlijk de populairste manier om anoniem te downloaden. Je kunt het zien als een versleutelde tunnel tussen twee apparaten, waarmee je anoniem en veilig toegang kunt krijgen tot websites en online diensten. Als je via een VPN het internet opgaat, surf je anoniem via een andere server en heb je opeens een ander IP-adres. Veel mensen gebruiken programma’s zoals uTorrent om dingen te downloaden en als je een VPN gebruikt wordt dat ook automatisch versleuteld. Om via een VPN te browsen kun je gaan voor een betaald abonnement, maar er zijn ook gratis opties. Over het algemeen zijn de betaalde diensten echter wel beter. Je hebt bij gratis VPN’s vaak te maken met allerlei reclames en meestal gaat het browsen er ook een stukje langzamer aan toe. Een paar verschillende VPN’s zijn Private Internet Acces, TorGuard, IPVanish VPN en CyberGhost VPN.

VPN

TorrentPrivacy

TorrentPrivacy is een proxy dienst voor mensen die via Windows torrents downloaden. Je gaat aan de slag met een soort aangepaste uTorrent client en alle benodigde instellingen om anoniem te kunnen downloaden zijn al voor je geconfigureerd. TorrentPrivacy versleutelt je directe onveilige verbinding en creëert een nieuwe veilige verbinding tussen de torrent client op je computer en één van de TorrentPrivacy servers ergens anders op de aardbol. Op deze manier worden al je downloads versleuteld en kan er niet achterhaald worden wie er nou precies iets aan het downloaden is. TorrentPrivacy zelf slaat ook geen data op over je activiteiten en op deze manier kun je anoniem blijven.

Downloaden met BTGuard

BTGuard is een andere proxy dienst, die ervoor zorgt dat je IP-adres verborgen blijft. In tegenstelling tot TorrentPrivacy kun je BTGuard gebruiken op je Windows, Mac of Linux computer. Het programma is weer bedoeld voor torrentgebruikers en kun je gebruiken met je torrent-client, zolang deze het Socks5 protocol ondersteunt. Je kunt het dus onder andere gebruiken met uTorrent en Vuze. Als je voor BTGuard gaat, moet je er wel rekening mee houden dat het niet gratis is. Je moet er 5,77 euro per maand voor betalen. Overigens biedt BTGuard ook een VPN dienst aan, welke 8,27 per maand kost.

Let op: het illegaal downloaden van bestanden is ook met behulp van een VPN of proxy nog steeds verboden en strafbaar.

BTguard torrents downloaden

Anonimiteit wordt veel veel mensen steeds belangrijker, in een wereld waarin al je gegevens verzameld lijken te worden. De Nederlandse startup Onvermeld richt zich bijvoorbeeld op anoniem shoppen.

Reageer op artikel:
Denk aan je veiligheid en privacy: op deze manier kun je anoniem downloaden
Sluiten