Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 27 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Anoniem investeren in Bitcoin en crypto? Het kan nog steeds

Anoniem investeren is één van de pijlers onder de populariteit van Bitcoin en andere crypto, maar door toenemende regelgeving is van anonimiteit steeds minder sprake. Zo moet je je bij veel cryptobeurzen identificeren voor je kunt handelen. Dit beleid heet ‘Know Your Customer’ (KYC) en is bijvoorbeeld verplicht voor Europese cryptobeurzen.

Toch zijn er nog steeds veel beurzen waar je anoniem kunt handelen. Wij zetten de 5 populairste beurzen op een rij. Ook leggen we uit waarom de handel in Bitcoin en crypto nooit 100% anoniem is en delen we een aantal zaken waar je op moet letten.

Op deze cryptobeurzen kan je anoniem investeren

Steeds meer cryptobeurzen vragen om identiteitsgegevens. Dit zijn zij verplicht op basis van regelgeving. Zo moeten Nederlandse cryptobeurzen bijvoorbeeld jouw identiteit verifiëren als een van de eisen om hun vergunning om in crypto te mogen handelen te behouden.

Toch zijn er cryptobeurzen waar geen identiteitsgegevens gevraagd worden. Wij zetten er 3 op een rij.

Bitcoin, Dogecoin (DOGE), Kabosu, Shiba Inu
Bitcoin en Dogecoin munten met Shiba Inu Kabosu (Afbeelding: Unsplash)

Aflopende crypto anonimiteit bij Binance

Tot voor kort was het op Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, mogelijk om te handelen als je een account aanmaakte met jouw e-mailadres. Sinds Binance met steeds meer regelgevende instanties in conflict kwam past zij haar privacybeleid aan.

Momenteel is het nog wel mogelijk om een ongecontroleerd account aan te maken, maar de handelsmogelijkheden op het platform zijn dan beperkt. Ook heeft men de opnamemogelijkheden beperkt. Pas als je jouw account verifieert door jouw identiteit te bevestigen kun je van alle faciliteiten gebruik maken.

Doordat Binance steeds meer inzet op compliance is de verwachting dat het anonieme account binnenkort uitgefaseerd wordt. We zagen al eerder dat dit tot gigantische verliezen leidt.

Gelukkig kun je bij het checken van de live Bitcoin en cryptoprijzen gewoon anoniem blijven. Deze vind je namelijk 7 dagen per week en 24 uur per dag zonder in te loggen op Tradeincrypto.com.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

Crypton exchange: gericht op privacy, maar beperkt

De Crypton Exchange is niet de meest bekende beurs, maar wel een handelsplatform met historie, want zij bestaat al sinds 2013. De focus van deze beurs ligt al sinds de oprichting op privacy en anonimiteit.

Daarom kan je op deze beurs bijvoorbeeld ook Monero (XMR) verhandelen. Daar tegenover staat dat men slechts 6 cryptomunten aanbiedt, zodat het aanbod beperkt is.

Poloniex: uitgebreide crypto beurs met lage tarieven

De bekendste cryptobeurs die niet naar identificatie vraagt is wellicht Poloniex. Deze beurs is officieel gevestigd op de Seychellen en één van de grootste cryptobeurzen ter wereld.

Naast de website kun je ook gebruik maken van de Android of iOS app. Je kunt ongelimiteerd handelen en ook crypto kopen voor fiat geld zoals Euro’s en Dollars. Daarnaast kan je per dag $ 10.000,- opnemen. Als je gebruik maakt van 2-factor authenticatie verhoogt men deze limiet naar $ 50.000,-.

Op het platform vind je naast de gewone handelsmogelijkheden ook mogelijkheden voor staking, handel in futures en een NFT marktplaats.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency, Google Chrome extensie
Crypto (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

Bitcoin en crypto: anoniem of pseudoniem?

Overigens is ‘anoniem’ een misleidende term bij het investeren in Bitcoin of crypto. Doordat je altijd een eerste storting in geld moet doen is het nagenoeg onmogelijk om volledig anoniem te investeren in Bitcoin en crypto. Wel is het zo dat, anders dan bij een transactie in geld (waarbij jouw naam en rekeningnummer te zien zijn) er bij een crypto transactie alleen een wallet-adres en private key te zien zijn.

Hierdoor is het voor derden niet zichtbaar wie er achter zo’n transactie schuil gaan. Daarom zegt men ook wel dat investeren in Bitcoin en crypto pseudoniem zijn.

Verder kun je als gebruiker jouw pseudonimiteit ook opheffen zonder dat je het merkt. Zo kun je natuurlijk een anonieme beurs gebruiken, het geld overboeken naar jouw wallet en dan iets bestellen en thuis af laten leveren.

Ook ben je, of je een anoniem account gebruikt of niet, verplicht om jouw bezit in Bitcoin en crypto op te geven bij de belastingdienst.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Coins (Afbeelding: Pexels / Worldspectrum)

Waar moet je op letten als je een anonieme beurs voor Bitcoin en crypto kiest?

Voor veel mensen is het gevoel dat ze meer privacy hebben toch prettig. Daarom blijven anonieme cryptobeurzen populair. Toch moet je op een aantal zaken letten. Wij zetten er 3 op een rij:

  • Hoewel je als consument legaal mag investeren op een cryptobeurs zonder vergunning mogen cryptobeurzen zonder vergunning geen diensten aanbieden aan Nederlandse klanten. Daarmee hebben anonieme cryptobeurzen dus per definitie geen vergunning om zaken te doen. Dit betekent dat ze niet onder toezicht staan. Dit maakt het extra belangrijk om onderzoek te doen naar betrouwbaarheid van anonieme cryptobeurzen.
  • Doordat men anoniem handelt is verlies van cryptomunten door een hack of andere vorm van criminaliteit op de beurs vaak niet verzekerd. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk na aankoop over de private key van jouw crypto te beschikken. Die krijg je door jouw crypto van een beurs over te boeken naar een eigen wallet.
  • Let op veranderend beleid. Veel cryptobeurzen zien zich door regelgeving (zoals bijvoorbeeld in Europa en Amerika) gedwongen om over te schakelen van anoniem handelen naar compliance. Het is daarom goed om regelmatig te checken of jouw cryptobeurs haar beleid verandert.

Natuurlijk kun je ook anoniem oefenen met het beleggen in crypto en Bitcoin. Dit kan bijvoorbeeld door eenvoudig een gratis account te openen op virtueelbeleggen.com.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Anoniem investeren in Bitcoin en crypto? Het kan nog steeds
Sluiten