Noah Korevaar
Noah Korevaar 7 apr 2017

Anoniem shoppen op het internet met Onvermeld

Een Nederlandse startup genaamd Onvermeld maakt het mogelijk om anoniem online te shoppen. Er hangt echter wel een prijskaartje aan.

Dag privacy: shoppen vanuit je luie stoel

Tegenwoordig kun je alles op het internet krijgen. Lekker gemakkelijk, gewoon vanuit je luie stoel. Toch kleeft er ook een groot nadeel aan: je raakt je anonimiteit kwijt. In een normale winkel hoef je enkel af te rekenen, een webshop heeft al je persoonlijke gegevens nodig.

anoniem online shoppen

Coolblue, Bol.com en alle andere grote webshops gebruiken die informatie om je te leren kennen. Je koopgedrag wordt zorgvuldig geanalyseerd, om je vervolgens weer nieuwe producten te kunnen aanbevelen. In sommige gevallen beïnvloed het zelfs de prijzen!

Een Nederlandse startup genaamd Onvermeld wil daar verandering in brengen. Het idee achter Onvermeld is simpel: je kunt online producten kopen, zonder je identiteit prijs te geven. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Anoniem winkelen met Onvermeld

Je hoeft enkel Onvermeld de link te sturen naar het product dat je wil kopen. Vervolgens betaal je het aankoopbedrag en de verzendkosten aan de startup. Daar bovenop komt nog eens tien euro, want Onvermeld moet er natuurlijk ook wat aan overhouden.

Privacy

Zodra de Nederlandse startup je geld binnen heeft, kun je het bezorgadres doorgeven. Vervolgens wordt het product in kwestie besteld en naar je doorgestuurd. Zo heeft webshop waar het om gaat geen idee wie je bent, en waar je woont.

Ook Onvermeld belooft je snel te vergeten. Na twee weken worden namelijk al je persoonlijke gegevens gewist. Binnen twee weken mag je het product namelijk nog retourneren. De dienst is een initiatief van Maarten Geerlings. Hij richtte de startup met twee vrienden op.

Geerlings is zelf al langer bezig met privacy. Zelf gebruikt hij geen sociale media. Aan webshops geeft hij neppe email-adressen en een verzonnen naam. Toch weten de webshops natuurlijk waar hij woont en wat zijn bankgegevens zijn. Daar moest volgens de FunX-medewerker verandering in komen.

Privacy

Maar hoe zit dat dan bij Onvermeld? Geerlings geeft toe dat het bedrijf je bankgegevens zal moeten registreren. Die data kan ook niet worden verwijderd, wegens administratieve redenen. Gelukkig is ook daar een oplossing voor: Bitcoins gebruiken.

De startup maakt overigens pas winst bij duurdere producten, wanneer het extra bedrag dat je moet betalen omhoog gaat. Onder de 110 euro gaat al het geld naar PostNL, de BTW en het ontwikkelen van de website.

Ook je garantie wordt geregeld

Het blijft echter niet bij deze slimme besteldienst. Voor 15 euro regelt de Nederlandse startup ook je garantieproces. Na het anoniem bestellen van een pakketje zul je immers in geval van nood alsnog met je bonnetje bij de webshop in kwestie aan moeten kloppen.

Geerlings gelooft heilig in zijn initiatief. Deze maand wil hij al honderd bestellingen gaan verwerken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Onvermeld per jaar maar liefst 2500 pakketjes doorstuurt.

Een ambitieus streven, maar nu we ons als maatschappij steeds bewuster worden van ons gebrek aan privacy zou het zomaar kunnen gaan lukken. Toch vinden wij het nog vrij duur. Heb je echt zoveel geld over voor je anonimiteit? Zeker bij lage bedragen wordt het in verhouding peperduur.

Ook ziet de website van Onvermeld er niet al te best uit. Het is een tof project, maar bij een bedrijf waarbij betrouwbaarheid zo belangrijk is verwachten we toch een professionelere uitstraling. Ach, hopelijk weten de guys van Onvermeld dat snel te fixen, misschien zijn wij dan ook fans!

In dit artikel leggen we je nog eens uit waarom je privacy zo belangrijk is. Check ook deze onmisbare tips en tricks voor Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Onvermeld

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Anoniem shoppen op het internet met Onvermeld
Sluiten