Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 31 mei 2017

Anti-AI: de angstaanjagende toekomst rond kunstmatige intelligentie

Stel je┬ávoor dat je op een warme zomerdag rondloopt bij de Spaanse trappen in Rome. Beneden zie je de mooiste vrouw die je ooit hebt gezien een muntje in de fontein gooien. Je loopt zenuwachtig op haar af en ziet dat ze naar je opkijkt terwijl ze iets in het Italiaans zegt. En dan schieten opeens de koude rillingen door je lichaam. Nee, het is dan niet opeens koud geworden, het is je headset die je waarschuwt dat de beauty een kunstmatige intelligentie is. Als we het Australische bedrijf┬áDT R&D moeten geloven is dit de toekomst die we tegemoet gaan. Hoewel we nog niet massaal te maken hebben met androids hebben de Australi├źrs wel alvast een apparaatje gemaakt, waardoor we ze kunnen detecteren: het Anti-AI gehoorapparaat.

Anti-AI

Programma’s doen nu al mensen na

Het beeld van ‘menselijke robots’ die overal rondwandelen zal natuurlijk niet morgen al realiteit worden. Maar zonder dat we het weten zijn we al behoorlijk omringd door kunstmatige intelligentie in de vorm van bijvoorbeeld bots op het internet. Soms heb je meteen door dat je te maken hebt met een programma. Maar soms zijn ze dusdanig goed geprogrammeerd dat je denkt met een echt mens te maken te hebben. Voor een objectief oordeel kan de Anti-AI headset een uitkomst zijn.

Anti-AI geeft koude rilling bij positieve detectie

De Anti-Ai draag je als een oorstuk en het apparaat is uitgerust met een algoritme dat kan detecteren wanneer een menselijke stem wordt nagedaan. Als dit gebeurt geeft het apparaat een koud signaal af via een thermo-elektrische plaat. Hierdoor ga je rillen en weet je dat de persoon waarmee je praat geen mens is. Het apparaat is binnen vijf dagen ontworpen is gebaseerd op dezelfde technologie die wordt gebruikt om menselijke stemmen in de eerste plaats na te bootsen. De algoritmes van de Anti-AI zijn blootgesteld aan kunstamtige stemmen, waardoor ze nu de patronen hiervan kunnen herkennen.

Het lijkt erop alsof we de laatste tijd in elk apparaat wel een kunstmatige intelligentie willen zetten. Dit is waarom grote tech-bazen zoveel geld in kunstmatige intelligentie steken.

Reageer op artikel:
Anti-AI: de angstaanjagende toekomst rond kunstmatige intelligentie
Sluiten