Ilona Braam
Ilona Braam Smartphones 23 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Heb je nou wel of geen antivirus app nodig voor je smartphone?

De meeste mensen weten wel dat het verstandig is om een antivirus programma  op de computer te installeren, maar hoe zit het met je smartphone? Heeft je toestel ook zo’n extra beschermingslaag nodig of is het wel goed zo? Dit is wat je erover moet weten.

Verschil Android en iOS

Ten eerste is er natuurlijk een groot verschil tussen een Android toestel of een iPhone. Zo kun je bijvoorbeeld voor je iPhone helemaal geen antivirus app vinden, aangezien Apple derden niet de toegang verleent tot iOS die nodig is om een antivirus app voor de iPhone te kunnen maken. Voor Android vind je aan de andere kant een legio aan verschillende tools en zoals we weten is Google ook een stuk meer open met zijn besturingssysteem.

smartphones

Androiders in het westen redelijk veilig

Dat zorgt er aan de andere kant ook voor dat er meer malware gemaakt lijkt te worden voor Android toestellen en dat iPhone gebruikers over het algemeen wel het idee hebben dat ze veilig zijn. Volgens Andreas Clementi, CEO van de antivirus test firma AV-Comparatives, zouden ook Android gebruikers in het westen redelijk veilig zijn als ze zich aan bepaalde richtlijnen houden. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om alleen apps te downloaden uit de Play Store, tijdig nieuwe updates te installeren en niet op dubieuze links te clicken.

Antivirus app toch geen overbodige luxe

Clementi noemt hierbij specifiek het westen, omdat er een groter probleem lijkt te zijn in Azië. Daar zijn er behoorlijk wat app winkels beschikbaar van derden en lijkt het schering en inslag te zijn met betrekking tot hackers die gegevens proberen te stelen. Toch zou het ook in het westen geen overbodige luxe zijn om toch een antivirusprogramma te installeren. Redelijk veilig betekent namelijk niet per se helemaal veilig. Zo’n antivirus app zou je bijvoorbeeld kunnen redden van nieuwe dreigingen, waar Google nog geen fix voor heeft. Ga dan wel voor betrouwbare bedrijven, zoals bijvoorbeeld AVG, Bitdefender en Norton.

Bitdefender anti-virus app

Veilig op de iPhone?

Zoals gezegd is het bij de iPhone weer een ander verhaal en kun je niet eens voor extra bescherming zorgen met een antivirus app. Over het algemeen worden er ook minder virussen gemaakt voor iOS, maar dat betekent zeker niet dat ze er niet zijn. Ook iOS is alles behalve fool proof en de iOS 12.2 update zou zelfs 51 verschillende veiligheids problemen aanpakken. Veiligheidsexerts zijn het er doorgaans wel over eens dat iOS beter beveiligd is dan Android. Maar ook voor iPhone gebruikers geldt dat ze moeten oppassen met dubieuze links, want het systeem beschermt je niet tegen je eigen keuze om op een phishing site je gegevens in te vullen. Wat phishing acties wel tegen zou kunnen werken is het instellen van twee-factor authenticatie.

iPhone spyware

Dat je ook op je iPhone moet oppassen voor kwaadwillenden, bracht de internet beveiligingsfirma Confiant onlangs nog naar voren. De firma heeft namelijk een fout in de iOS Chrome browser ontdekt, die iPhone gebruikers kwetsbaar maakt voor hackers.

Meer Tech?

Helemaal gek van Tech en niets willen missen? Dan is onze podcast WantKast zeker iets voor jou! Thomas en Mark bespreken elke week de meest recente ontwikkelingen, het grootste nieuws en ze delen hun ervaringen! Kortom: echt een podcast voor techliefhebbers zoals jij!

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Heb je nou wel of geen antivirus app nodig voor je smartphone?
Sluiten