Mark Hofman
Mark Hofman Rides 5 okt 2020

ANWB maakt je auto slimmer met nieuwe gadget: niet meer met pech langs de kant

Er is niets zo irritant dan tijdens het rijden een melding krijgen dat er iets niet goed is met de auto. Zeker als je daarmee uiteindelijk aan de kant van de weg belandt. Gelukkig komt de ANWB met een nieuwe gadget die dit binnenkort moet gaan voorkomen.

Om zorgen bij automobilisten weg te nemen introduceert de ANWB de Smart Driver. De gadget is een nieuwe aanvulling op het Wegenwachtpakket en vertelt klanten dankzij een connector tijdig of er autoproblemen aanstaande zijn.

ANWB maakt auto slimmer met Smart Driver

Uit onderzoek van de ANWB wordt duidelijk dat ruim een derde van de Nederlandse automobilisten bang zijn om autopech te krijgen. Zeker mensen die jonger zijn dan 30 jaar lijken zich op dat gebied zorgen te maken. Dat is niet heel erg gek aangezien niemand het prettig vindt om op een regenachtige dag langs de kant van de A4 te staan. Om die zorgen weg te nemen introduceert de ANWB een handige nieuwe gadget: de Smart Driver.

De Smart Driver bestaat uit een connector die in de auto wordt bevestigd. Deze communiceert eventuele problemen met de smartphone van de bestuurder. Nu hoor ik je denken: “maar als er problemen zijn met mijn auto, dan geeft deze dat zelf toch ook al aan?”, maar de vork steekt anders in de steel. De Smart Driver scant je auto namelijk dusdanig goed, dat aankomende problemen vroegtijdig worden gemeld. Vóór ze zich in de praktijk voordoen, dus. Naast het feit dat een lekke band of kapotte dynamo geconstateerd worden, zijn het ook accuproblemen die vroegtijdig ontdekt kunnen worden. Erg handig, want volgens het onderzoek van de ANWB behoort dit ook tot de grootste ergernissen van automobilisten.

Het mooie van alles is dat de Wegenwacht direct op de hoogte is van jouw problemen, wanneer deze zich toch voordoen. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld de ANWB niet eens meer je locatie door te geven, omdat de experts precies kunnen zien waar je stilstaat.

ANWB Smart Driver
De app (Afbeelding: ANWB)

Het technische verhaal

Er komt uiteraard aardig wat technologie kijken bij de ANWB Smart Driver. Want hoe weet de Wegenwacht bijvoorbeeld wat er mis is en waar jij bent?

Dankzij de connector wordt de technische data van je auto gedeeld met de experts van de ANWB Wegenwacht. Wanneer een vroegtijdig probleem gemeld wordt door de app, worden ook deze mensen op de hoogte gebracht. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij een telefoontje kan krijgen van de ANWB, waarmee je gewaarschuwd wordt over aanstaande problemen.

Die ANWB Smart Driver werkt dus met een connector en deze is voorzien van een simkaart. Je kan de connector zelf in de On Board Diagnostics-poort van je auto steken. Deze aansluiting wordt bijvoorbeeld ook door garages gebruikt om je auto volledig uit te lezen. Wanneer je deze connector aansluit houdt de Smart Driver standaard 25 punten in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan het gasklep-regelsysteem, de oliedruk en de accu. Wanneer een van deze punten dus afwijkend gedrag vertonen wordt jij als automobilist dus direct gewaarschuwd. En gezien het feit dat de connector is aan te sluiten op 70% van de auto’s vanaf 2004 zijn er veel mensen die ermee geholpen kunnen worden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
ANWB maakt je auto slimmer met nieuwe gadget: niet meer met pech langs de kant
Sluiten