Mark Hofman
Mark Hofman Tablets, Laptops & Computers 13 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Apple onthult 16-inch MacBook Pro (met gloednieuw toetsenbord)

Apple heeft zojuist de gloednieuwe 16-inch MacBook Pro onthuld. De nieuwe laptop is per direct te bestellen op de website van het bedrijf en zal later deze week in de winkels verschijnen.

Met de 16-inch MacBook Pro maakt Apple een einde aan de grootste ergernis waar de laptops de afgelopen jaren mee te maken hadden: het vlindertoetsenbord. Apple heeft ervoor gekozen om deze te vervangen door het oude vertrouwde toetsenbord met het schaar-mechanisme, dat de naam Magic Keyboard draagt. Maar uiteraard heeft het apparaat uit Cupertino een hoop meer te bieden.

Dit onderwerp werd ook besproken in WantKast aflevering 4 (seizoen 2). Luister de aflevering van de WANT podcast hieronder:

Apple introduceert nieuw toetsenbord in 16-inch MacBook Pro

Als er iets voor kopzorgen heeft gezorgd bij Apple de laatste jaren, dan was het wel het vlindertoetsenbord. Het toetsenbord dat sinds 2015 op de markt is werkte niet goed en moest constant aangepast worden. Iets dat na drie pogingen nog steeds niet gelukt was. De derde generatie van het toetsenbord zorgde nog steeds voor flink wat problemen, waardoor de conclusie getrokken kon worden dat de technologie simpelweg niet ging werken. Dit is dus de grote reden dat de 16-inch MacBook Pro voorzien is van een toetsenbord met het schaar-mechanisme, wat van het bedrijf uit Cupertino de naam Magic Keyboard heeft gekregen.

Apple belooft dat de gebruikers-ervaring van de Magic Keyboard gepaard gaat met comfort en stilte. Dit is niet alleen bereikt door de key travel 1mm te maken, maar ook door veel onderzoek te doen. Door uitvoerig onderzoeken en ervaringen van gebruikers te combineren, heeft het bedrijf uit Cupertino naar eigen zeggen de perfecte manier van typen gevonden. Iets dat gecombineerd gaat met een fysieke Escape-knop, een Touch Bar en Touch ID.

16-inch MacBook Pro Apple toetsenbord WANT Macbook Air
Nieuwe Magic Keyboard (Afbeelding: Apple)

Groter Retina scherm

Naast het toetsenbord heeft Apple ook het scherm van de MacBook Pro verbeterd. Uiteraard zit de grootste wijziging ’em al in de naam van het apparaat: de laptop beschikt over een 16-inch display. Met een resolutie van 3072×1920 en een pixeldichtheid van 225ppi, heeft Apple dit model voorzien van het grootste Retina scherm ooit in een Notebook.

Qua specificaties kunnen we zeggen dat het display beschikt over 500 nit (lekker helder), een P3 kleurengamma en een 16-inch display met bijna 6 miljoen pixels. Apple laat in het persbericht weten dat het scherm in de fabriek volledig gekalibreerd is het op het gebied van accurate gamma, witbalans en primaire kleuren.

Nog meer nieuws in de 16-inch MacBook Pro

Het grotere Retina-scherm en de komst van de Magic Keyboard zijn beide grote toevoegingen, maar zijn niet de enige zaken die vernieuwd zijn. Zo was er ook altijd commentaar te vinden op het ventilatiesysteem van de MacBooks en ook daar lijken nu verbeteringen in doorgevoerd te zijn. De 16-inch MacBook Pro beschikt over een geheel vernieuwd Thermal Design, waardoor hitte beter afgevoerd kan worden. Dit betekent volgens het bedrijf uit Cupertino dat de luchtstroom met 28% toeneemt en dat hitte met 35% afneemt.

 

Apple 16-inch MacBook Pro
Hoe de nieuwe MacBook Pro warmte afvoert (Afbeelding: Apple)

Daarbij is er uiteraard ook zeker wat verbetering te vinden op het gebied van interne specificaties. Onder de motorkap vinden we minstens een 6-core negende generatie processor met Turbo Boost-snelheiden tot wel 5GHz, die kunnen zorgen voor het feit dat deze Macbook Pro 2,1 keer sneller is dan de quad-core 15-inch MacBook Pro. Er is daarbij de mogelijkheid om je werkgeheugen tot wel 64GB uit te breiden. Iets dat in combinatie met de AMD Radeon Pro 5000M series videokaart ervoor moet zorgen dat deze laptop grafisch ontzettend veel kan hebben. En om de boel te bekrachtigen beschikt de 16-inch Pro over een 100Wh batterij, wat goed moet zijn voor 11 uur aan accuduur.

Oh, en ben jij iemand die nooit genoeg geheugen op zijn laptop heeft staan? Dan is het goed om te weten dat de 16-inch MacBook Pro tot wel 8TB aan opslagcapaciteit kan hebben. Damn…

 

16-inch MacBook Pro
100Wh batterij (Afbeelding: Apple)

De 16-inch MacBook Pro kost je minimaal €2699 in Nederland en is dus al direct te pre-orderen. Benieuwd naar de andere varianten? Check dan zeker even de website van Apple!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple onthult 16-inch MacBook Pro (met gloednieuw toetsenbord)
Sluiten