Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 17 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Op naar 2025: Hoe Apple bijna volledig de 5G-boot mistte

Het moge duidelijk zijn dat 5G eraan komt. In Nederland wil T-Mobile al in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk opgezet hebben. Samsung komt in juni met een 5G-versie van de Galaxy S10 en vrijwel elke andere Android fabrikant zal nog dit jaar volgen. Bij Apple gaat het allemaal wat minder snel.

Apple en 5G

The Information meldt nu op basis van betrouwbare bronnen dat de techgigant pas in 2025 een eigen chip voor 5G klaar zal hebben. Nee, maak je geen zorgen, dat betekent niet dat je pas in 2025 een 5G iPhone in je zak hebt zitten.

Vorige maand sloot Apple nog een overeenkomst met Qualcomm, de bekende chipmaker. Tevens de partij waarmee de producent lang in de clinch lag, waarbij Qualcomm zelfs de verkoop van iPhones blokkeerde. Toch gaan de twee giganten voor 5G-chips weer de samenwerking aan.

Voor Apple is dat echter een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk wil het bedrijf zelf zijn 5G-chips ontwerpen en produceren. Dat gaat echter dus naar verluidt pas in 2025 gebeuren. Dat komt vooral door Intel, de fabrikant die voor Qualcomm alle modems voor iPhones maakte.

Qualcomm, Intel en problemen

Apple was lange tijd van plan om Intel ook de 5G-chips te laten maken. Daardoor kon het bedrijf met zijn iPhones op tijd op die trend inspringen. Tot geconcludeerd werd dat Intel niet voldeed als partner in de 5G-toekomst. Alleen al de 4G-modems van de iPhone XR en iPhone XS leverden veel problemen op.

Volgens betrouwbare bronnen moest Intel de 4G-chips voor die iPhones maar liefst vier keer reviseren. Pas toen was Apple tevreden, en kwamen de chips pas in de buurt van de modems van Qualcomm. Voeg daar wat gemiste deadlines en technische problemen aan toe en het is begrijpelijk dat de producent uit Cupertino naar een andere partner zocht voor 5G. Toen was de techgigant echter al veel tijd verloren.

Zeker na de juridische strijd waarin Apple met Qualcomm verwikkeld was lijkt deze samenwerking een pure noodgreep. Apple wil uiteindelijk zelf de controle over de componenten in zijn toestellen, zodat kosten omlaag kunnen en het merk zich kan onderscheiden van de concurrentie.

Chip-guru

Het leek er aanvankelijk op dat Apple in 2021 al met een eigen 5G-modem zou komen. Ingenieurs binnen het bedrijf zeggen nu dus dat het nog tot 2025 gaat duren. Een team van voormalige medewerkers werkt aan het project, onder leiding van chip-guru Johny Srouji.

Apple 5G modem
Johny Srouji

De man die aan de wieg stond van Apple’s eigen processors voor de iPhone en iPad. Srouji zou tijdens een meeting met een Intel-topman hebben gezegd: “Dit zou bij Apple nooit gebeurd zijn onder mijn toezicht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OneMoreThing

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Op naar 2025: Hoe Apple bijna volledig de 5G-boot mistte
Sluiten