Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 april 2019

Intel slaat terug: doemberichten rondom 5G iPhone ontkend

De soap rondom Apple‘s langverwachte 5G iPhone gaat door. Waar de concurrentie al in 2019 vol op 5G inzet, blijft de techgigant de komende jaren aan de zijlijn.

Apple, Intel en 5G

Geen grote verrassing, gezien Apple zich zelden haast om de eerste te zijn. We zagen immers hetzelfde gebeuren bij 4G. Het bedrijf wacht op zijn minst eerst op landelijke dekking. Dat weerhoudt de Android-concurrentie er echter niet van om al links en rechts 5G smartphones uit te brengen.

Dat Apple even wilt wachten, klinkt als een slimme zet. Maar hoe lang dan? Eind vorige week schrok men van het nieuws dat Intel niet op tijd 5G-modems zou kunnen produceren voor een 5G iPhone in 2020. Oftewel, dat zou betekenen dat we op zijn vroegst pas in 2021 een 5G iPhone kunnen verwachten.

Intel kan naar verluidt niet op de schaal die Apple nodig heeft de modems produceren. Ondertussen heeft Apple geen alternatief. De enige andere partij die dergelijke modems voor Apple kan produceren, is Qualcomm. En laat dat nou net de partij zijn waarmee de techgigant in felle rechtszaken verwikkeld is.

Samsung zou het in theorie ook kunnen, maar de concurrent van Apple behoudt zijn 5G-chips voorlopig voor zichzelf. Heeft Apple nu een groot probleem?

Plottwist

Plottwist: gelukkig niet. Althans, dat is wat Intel beweert. De chipfabrikant heeft tijdens een persconferentie alle geruchten snel de kop ingeslagen. De productie van 5G-modems zou nog steeds op schema liggen en op tijd klaar zijn voor de klanten. Daarbij noemde Intel niet letterlijk Apple, maar dit is een typisch gevalletje 1+1=2.

Een woordvoerder van Intel zei onder andere het volgende: “Zoals we in november 2018 al vertelden, is Intel van plan om de apparaatintroducties van klanten in 2020 te ondersteunen met zijn XMM 8160 5G multimode modem.”

Het nieuws dat Intel in de problemen zat, en daarmee Apple ook, was afkomstig van analisten die nou niet bepaald de beste track record hebben als het om dit soort zaken gaat.

Of de 5G-modems van de chipgigant zich ook kunnen meten met die van Qualcomm of Samsung, is een kwestie van afwachten. De 4G-chips van Intel zijn bijvoorbeeld iets langzamer dan de concurrentie.

Fast Company

Reageer op artikel:
Intel slaat terug: doemberichten rondom 5G iPhone ontkend
Sluiten