Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 nov 2018

Apple’s plannen voor 5G lijken slecht nieuws, maar dat valt mee

Er is weinig effectiever als het om marketing gaat dan de eerste zijn. Dat zie je vooral terug in de smartphonemarkt. We staan aan de vooravond van 5G. Ondanks dat er nog nergens 5G-netwerken actief zijn, buitelen fabrikanten over elkaar heen om de eerste met een 5G flagship te zijn. Ook Apple heeft plannen voor zijn iPhones.

5G iPhone in 2020

In Europa wordt OnePlus de eerste, zo beweert het Chinese merk. Ook zusterbedrijf Oppo is bezig met een 5G-toestel. Beide modellen komen begin volgend jaar op de markt. Ook in Amerika investeren providers flink om te kunnen claimen dat ze als eerste een 5G-netwerk uitgerold hebben.

Volgend jaar kun je dus een barrage aan 5G-compatibele smartphones verwachten. Of er nou overal netwerken zijn of niet. Je kunt je dus afvragen hoe praktisch het is. Het is dan ook niet zo gek dat Apple naar verluidt pas in 2020 met een 5G iPhone komt.

Dat beweert het doorgaans betrouwbare Fast Company op basis van een bron ‘die kennis heeft van Apple’s plannen’. Volgens die bron zal Apple Intel’s 10-nanometer 8161 modem chip pas gaan gebruiken in 2020. Sinds 2016 gebruikt Apple models van zowel Qualcomm als Intel, maar Qualcomm valt buiten de boot.

Android

Huidige tests worden uitgevoerd met de iets oudere 8060 chip. Naar verluidt worstelt Intel met het verwerken van de resulterende hitte, wat negatieve gevolgen heeft voor de accuduur. Intel heeft er vertrouwen in dat die problemen op tijd verholpen zijn, maar Apple schakelt als backup MediaTek in.

Ter vergelijking: Samsung, Huawei en Xiaomi gebruiken Qualcomm’s X50 5G-modem, die volgens insiders niet kampt met hitteproblemen. Apple doet het dus iets langzamer aan, wat wellicht juist resulteert in een toestel zonder kinderziektes. Het gaat nog lang duren voor de hypermoderne netwerken overal uitgerold zijn, en de consument zich bewust is van de voordelen. Wanneer het zover is zitten we ruim in 2020, en kan Apple de show stelen.

?Check ook: Maak je eigen telefoon met de MAKERphone

Fast Company

Reageer op artikel:
Apple’s plannen voor 5G lijken slecht nieuws, maar dat valt mee
Sluiten