Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 8 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple op het matje geroepen door aandeelhouders: meer aandacht voor jongeren met smartphoneverslaving

Mede dankzij de iPhone heeft Apple Inc. op Wall Street honderden miljard euro verdiend. Er is nu een tweetal grote investeerders die in ruil daarvoor vindt dat Apple zichzelf wel wat sociaal verantwoordelijker mag gaan gedragen. Zij zijn niet blij met de invloed van iPhones op kinderen.

Apple moet opstaan

Twee aandeelhouders van Apple, die samen ongeveer goed zijn voor 2 miljard dollar aan aandelen in Apple Inc., hebben het techbedrijf onder druk gezet. Zij willen dat Apple een belangrijkere rol in te neemt in het tegengaan van de negatieve effecten van smartphonegebruik onder kinderen en tieners.

Smartphonegebruik onder jongeren en kinderen is al tijden een punt van discussie en het onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken. De investeerders wezen het techbedrijf achter de iPhone dan ook op een aantal onderzoeken die nadelige effecten van een smartphoneverslaving van kinderen. Volgens deze onderzoeken zouden kinderen minder goed opletten in de klas, slaapproblemen hebben en een hoger risico op depressies hebben door een smartphoneverslaving.

siempo app telefoon

Pas op: ‘Parents Are Watching’

De twee Amerikaanse bedrijven, California State Teachers’ Retirement System en Jana Partners, zetten afgelopen weekend een open brief online waarin ze Apple opriepen om de smartphoneverslaving onder jongeren en kinderen aan te pakken. Het techbedrijf moet volgens hen een goed voorbeeld laten zien aan hun jongste klanten. Zo willen ze bijvoorbeeld dat er betere mogelijkheden voor ouders op de iPhones komen om hun kinderen te controleren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een tijdslot en het instellen van restricties voor bepaalde content.

Volgens de aandeelhouders kan Apple een belangrijke rol hebben in het laten zien aan de techindustrie dat er speciale aandacht moet komen voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. De huidige mogelijkheden die Apple aan ouders biedt om het smartphonegebruik van hun kinderen te beperken zijn volgens de twee partijen onvoldoende.

Met de open brief laten de aandeelhouders duidelijk zien waar zij voor staan, en welke richting ze willen dat de techfabrikant (en uiteindelijk de hele industrie) op moet gaan. De aandeelhouders bezitten maar een fractie van de totale waarde van het bedrijf (die is 898 miljard dollar). Toch worden de twee bedrijven gesteund door een aantal grote namen die dit soort sociale veranderingen ook graag zien gebeuren. Apple heeft niet direct op de open brief gereageerd.

Apple

Het is een goede zaak dat er aandacht wordt gevraagd voor kinderen en jongeren die smartphoneverslaafd zijn, en de rol van grote techfabrikanten in dit vraagstuk. De vraag blijft natuurlijk bij wie de verantwoordelijkheid voor dit probleem ligt, en wie uiteindelijk die verantwoordelijkheid zal nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple op het matje geroepen door aandeelhouders: meer aandacht voor jongeren met smartphoneverslaving
Sluiten