Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 11 feb 2019

Apple aangeklaagd wegens langdurige twee-factor authenticatie

We kennen allemaal twee-factor authenticatie wel en hoewel het een veiligere manier is om bij je accounts in te loggen dan een enkel wachtwoord, vinden veel mensen het maar iets vervelends. Sommige mensen vinden het dusdanig vervelend, dat ze er ook serieuze actie tegen ondernemen. Zo heeft de Californiër Jay Brodsky een groepsgeding aangespannen tegen Apple vanwege tramalant rondom hun twee-factor authenticatie systeem.

Zomaar twee-factor authenticatie

Twee-factor authenticatie werkt doorgaans met een wachtwoord en een code die naar een betrouwbaar apparaat wordt gestuurd, zoals je smartphone. Brodsky geeft in zijn aanklacht aan dat Apple niet duidelijk is met betrekking tot het systeem en de authenticatiemethode zonder toestemming van de gebruiker zou instellen. Zo zou een update in september 2015 zonder zijn toestemming twee-factor authenticatie hebben ingesteld voor zijn Apple ID. Dit zou ervoor zorgen dat het de man telkens twee tot vijf minuten langer kost om Apple Services te gebruiken en ook bij sommige apps van derden zou dit het inlogproces langer maken.

Apple iCloud

Verloren tijd en geld

Hij geeft verder aan dat Apple niet duidelijk is over het feit dat je de authenticatiemethode na veertien dagen niet meer uit kunt annuleren met de link die je in de bevestigingsmail krijgt en dat consumenten over het hele land schade lijden door het systeem. Deze schade zou bestaan uit verloren tijd bij consumenten en de verloren tijd zou bedrijven zelfs geld kosten. Daarom wordt er ook geld geëist in de aanklacht en wil Brodsky ervoor zorgen dat Apple gebruikers in de toekomst vrij laat om makkelijk zelf de gewenste authenticatiemethode te kiezen.

Apple onduidelijk of toch niet?

Hoewel Brodsky gelijk heeft dat het inderdaad meer tijd kost om met twee-factor authenticatie in te loggen, is het niet helemaal waar dat Apple je niet vertelt dat je de methode na veertien dagen niet meer kunt annuleren. In de mail die je krijgt wordt duidelijk vermeld na welke datum de link om het ongedaan te maken vervalt. Ongelukkig genoeg voor Brodsky is de mail wel als bewijsmateriaal toegevoegd aan de aanklacht.

Apple aanklacht Brodsky

Onlangs had Apple ook al last van iPhone apps die je scherm stiekem opnamen. Gelukkig is er inmiddels al actie ondernomen.

PhoneArena

Reageer op artikel:
Apple aangeklaagd wegens langdurige twee-factor authenticatie
Sluiten