Apple wil afscheid nemen van Intel-processor voor de MacBook

De iPhone en iPad maken al jaren gebruik van een eigen A13 Bionic-chip. Dat is echter bij de MacBook nog niet het geval. De laptops uit Cupertino zijn nog afhankelijk van Intel en zijn CPU’s. Iets dat in de nabije toekomst zomaar eens kan veranderen.

Volgens de Apple-analist Ming-Chi Kuo zou Apple het plan hebben om samen met ARM een specifieke processor te maken voor de MacBooks. Op die manier heeft Apple meer flexibiliteit om iets te creëren dat perfect bij hun visie past. Daarbij hoeven ze minder lang te wachten voordat Intel met veranderingen komt.

In de toekomst wellicht geen Intel meer in je MacBook

In eerste instantie zouden vooral de high-end Macbooks voorzien worden van een nieuwe 5nm processor van ARM. Deze 5nm process processor is kleiner dan de huidige standaard, bezit over meer transistors en zou zodoende echt een stuk krachtiger kunnen worden dan wat er nu op de markt is. Het duurt overigens nog wel een tijdje voordat je dit daadwerkelijk in een MacBook kunt ervaren. Naar verluid zou de verandering pas in 2021 worden doorgevoerd. De goedkopere modellen, als de MacBook Air, zullen nog altijd draaien op de techniek die Intel biedt.

Klik/tap voor groter.

Als de samenwerking met ARM niet brengt wat het zou moeten zijn, dan zou het plan B kunnen bestaan uit een samenwerking met AMD. Ze hebben de nieuwe lijn aan Ryzen laptop processors uitgebracht, die werken met acht cores op een energieverbruik van 15 Watt. Dat zou er voor zorgen dat je veel kracht krijgt zonder dat je veel stroom nodig hebt. En dan heb je nog een probleem met ARM in vergelijking met Intel. Een MacBook die op ARM draait, zou niet goed gebruik kunnen maken van de x86 instructieset. Daardoor zouden diverse Mac apps niet goed werken. Dat kan wel weer worden opgelost met het Catalyst-programma dat Apple in het leven heeft geroepen.

Intel verzorgt sinds 2005 de processors in de MacBooks, dus het overstappen naar een andere partij zou het einde beteken van een langlopende samenwerking.

Reageer op artikel:
Apple wil afscheid nemen van Intel-processor voor de MacBook
Sluiten